Economie

Partnerbijdrage

Bescherm jezelf met een VPN op openbare wifi hotspots in Groningen

Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om overal op je telefoon te internetten. Waar je vroeger misschien even een berichtje stuurde naar huis dat je wat later thuiskomt wordt mobiel internetten nu bijna overal voor gebruikt. Wil je even snel wat op YouTube checken of wil je jouw favoriete artiest op Spotify beluisteren? Veel van de dingen waar je het internet voor gebruik kost best veel data, en dit heb je niet altijd over.


Leestijd: 3 minuten

Bescherm jezelf met een VPN op openbare wifi hotspots in Groningen
Bescherm jezelf met een VPN op openbare wifi hotspots in Groningen

Daarom is het gebruik van openbare wifi hotspots de laatste jaren enorm toegenomen. Op veel plekken in het centrum van Groningen kun je deze gratis wifi hotspots vinden en waarschijnlijk heb je hier zelf ook weleens gebruik van gemaakt. Hier haal je duidelijk veel voordeel uit, maar zitten er ook nadelen aan het gebruik van een openbare wifi hotspot? Zeker weten, je privacy kan worden geschonden omdat veel van deze openbare wifi netwerken helemaal niet goed beveiligd zijn.

VPN is de Engelse afkorting voor Virtual Private Network, of Virtueel Persoonlijk Netwerk in het Nederlands. Deze internetdienst zorgt ervoor dat jouw verbinding met het internet beter beveiligd is. Zo ben je geheel van de buitenwereld afgeschermd en kunnen andere mensen jouw persoonsgegevens niet zomaar inzien. Het gebruik van een VPN kan veel verschillende voordelen bieden, maar zorg er dan wel voor dat je een goed en betrouwbaar VPN gebruikt zoals NordVPN of Surfshark.

Maak jij weleens gebruik van openbare wifi netwerken in Groningen? Dan is het zeker verstandig om een VPN te gebruiken. Er zijn veel redenen om een VPN te nemen. Een aantal van de meest belangrijke redenen zijn:

  • Bescherming van jouw online privacy
  • Veilig het internet op
  • Maak jezelf onzichtbaar voor overheidsinstanties
  • Omzeil geografische blokkades (voor Netflix of Amazon Prime bijvoorbeeld)

Veel mensen staan hier eigenlijk nooit bij stil, maar misschien is de vraag bij jou wel eens opgekomen. Is een openbare wifi hotspot eigenlijk wel veilig? Een openbare wifi hotspot is totaal niet veilig. Wanneer je gebruik maakt van een openbare wifi hotspot kunnen mensen met heel erg eenvoudige software kijken welke websites jij allemaal bezoekt. Door het gebruik van een VPN kun jij jezelf beschermen tegen dit soort gevaren. Verklein je digitale voetafdruk en zorg dat jouw privacy niet zomaar wordt geschonden.

Wil jij niet dat mensen met kwade bedoelingen kunnen zien wie jij bent en welke websites jij allemaal bezoekt? Dan is het zeker een goed idee om een VPN te gebruiken. Het gebruik van een VPN is niet alleen aanbevolen wanneer je gebruik maakt van een openbare wifi hotspot, maar het biedt ook verschillende voorbeelden voor thuis. Wil jij een film bekijken op Netflix die niet in Nederland beschikbaar is, maar wel in andere landen? Maak verbinding met de VPN-server in een land waar de film wel beschikbaar is en je kunt deze gewoon legaal via Netflix bekijken.

Één van de meest belangrijke redenen om een VPN te gebruiken is zodat je veilig én anoniem kunt internetten. Wanneer je via een VPN verbonden bent met het internet dan ben je volledig anoniem en ontraceerbaar. Maak je weleens gebruik van openbare wifi netwerken in Groningen en doe je dit zonder VPN? Dan zijn jouw persoonlijke gegeven niet beschermd en kunnen derden op datzelfde netwerk al die informatie over jou inzien. Hiervoor hoef je geen ervaren hacker voor te zijn, maar dit kan gewoon door het gebruik van simpele software. Je loopt dus wel degelijk een serieus gevaar als je geen VPN gebruikt. Wanneer je naar buiten gaat dan hoe je de deur toch ook op slot? Wees verstandig en zorg ervoor dat je digitaal ook goed beschermd bent.