Economie

Partnerbijdrage

Borders maken je tuin helemaal af

Als er één manier is om een finishing touch aan je tuin aan te brengen, is het wel met borders. Jouw groene hof wordt er een stuk overzichtelijker en aantrekkelijker door.

Er bestaat dan meteen een aantrekkelijk onderscheid tussen je tuinpaden, je gazon en je bloemperken – ook wel borders genoemd. En het mooie eraan is dat je die helemaal zelf kunt invullen. Natuurlijk komt daar enige kennis en kunde bij kijken. Iedere plant of bloem heeft zo zijn unieke eigenschappen. Die bepalen hoe elke specifieke soort het beste groeit en hoeveel verzorging die nodig heeft. Plus waar die dan uit bestaat, natuurlijk. De ene heeft enkel water nodig, de ander moet wellicht af en toe gesnoeid worden.


Leestijd: 2 minuten

Kies zelf of je gebruik wilt maken van kant en klare borderpakketten of dat je iedere plantensoort zelf los aanschaft. Dat hangt er helemaal vanaf wat er in jouw plan voor je borders staat en hoe de verkrijgbare pakketten daarop aansluiten. Hanteer de volgende criteria:

  • Gemiddelde lengte: je weet zelf hoe hoog of laag jij je borderplanten wilt hebben. Kies dan ook de planten en bloemen die met deze afmetingen overeenkomen.
  • Bodem: voordat je een bloem of plant in de grond zet, wil je wel zeker weten dat jouw type bodem wel bevorderlijk is voor je groenvoorziening.
  • Omstandigheden: de ene plant heeft meer baat bij licht dan schaduw of andersom. Houd hier rekening mee bij het uitkiezen.
  • Verzorging: we gaven eerder al aan dat sommige planten veel of juist weinig verzorging nodig hebben. Noteer dit eventueel in een schrift of tuinagenda om er zeker van te zijn dat jouw borderplanten zo lang mogelijk mooi blijven.

Om je border daadwerkelijk vorm te geven heb je de keuze uit hoge en lage siergrassen. De lage varianten kunnen in het oog springen of juist wat meer op de achtergrond blijven. Dat hangt van de kleur af en de plek waar je ze neerzet. Om hogere siergrassen kun je niet heen. Zorg wel dat die niet de planten overschaduwen die veel zonlicht nodig hebben.

Naast planten kun je jouw borders ook bedekken met kleine steentjes. Die kunnen verschillende kleuren, vormen en structuren aannemen, zodat je altijd zelf de sfeer van je bloemperken kunt bepalen. Na een fikse regenbui kunnen ze wel eens wat dieper de bodem in zakken. Dat voorkom je door een worteldoek eronder aan te brengen. Hiermee voorkom je bovendien de opkomst van onkruid.

In de ene tuin is het mooier om een directe overgang te hebben van je border naar je gazon. Dat wil zeggen dat ze op gelijke hoogte zitten. Wil je echter een duidelijker grens trekken, dan zorg je voor een verhoging. Die realiseer je door een borderrand aan te brengen. Deze kan van staal of hout zijn gemaakt. Sterker nog, je hebt ook de mogelijkheid om die naar eigen inzicht in elkaar te timmeren.