Economie

Partnerbijdrage

De EU weet niet wat ze met Libra moeten doen

Waarschijnlijk heb je wel in het nieuws gezien dat Facebook een tijdje geleden begonnen is het de munt Libra. Deze munt zou gebruikt worden binnen Facebook om bepaalde betalingen te kunnen verrichten. Veel overheden zijn een beetje bang voor deze nieuwe cryptocurrency, zij denken namelijk dat de macht van Facebook hierdoor te groot wordt. Dit is ook het geval binnen de EU, zij hebben geen idee hoe ze met deze nieuwe ontwikkeling om moeten gaan. Meer hierover in dit artikel!


Leestijd: 2 minuten

De EU weet niet wat ze met Libra moeten doen
De EU weet niet wat ze met Libra moeten doen

Overheden over de hele wereld staan voor moeilijke keuzes als het gaat om cryptocurrency: overreguleren en het risico lopen de voordelen voor de economie te verliezen, of niets doen en de landen kwetsbaar maken voor de toekomst. Op dit moment kan de Europese Unie er niet uitkomen wat ze moet doen met de Libra. Volgens een memo van 19 februari die door de vice president Dombrovskis namens de Europese Commissie is uitgebracht, is de Libra Association tekortgeschoten in haar antwoorden op vragen van de EU. Als gevolg daarvan blijft de informatie die door Facebook wordt verstrekt "onvoldoende om de precieze aard van Libra en, in het verlengde daarvan, de relatie met het bestaande EU-recht vast te stellen".

Dombrovskis verklaarde echter ook dat de Commissie "bereid is snel te handelen" als het gaat om het benutten van het potentieel van crypto door het regelen van regelgeving en toezicht. Een dergelijk standpunt bevestigt hun verklaring uit december aan de politiediensten in de lidstaten voor de stabiliteit van de regio en het houden van toezicht op de financiële stabiliteit van de regio.

Dit maakt de discussie dan ook zo lastig. Aan de ene kant laat de EU zien dat ze bereid zijn om de stap te maken richting de cryptomarkt, aan de andere kant zijn ze nog een beetje terughoudend.

Facebook CEO Mark Zuckerberg sprak vorig jaar op 13 oktober voor een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor de financiële diensten. De wetgevers uitte hier dezelfde zorgen als de Europese Commissie, onder verwijzing naar de vage antwoorden die Zuckerberg gaf met betrekking tot de digitale munteenheid: "Ik weet eigenlijk niet of de Libra wel gaat werken."

Zowel in de Verenigde Staten als in de EU werken overheidsinstanties aan een beter begrip rondom de crypto technologie. De Commissie is een openbare raadpleging gestart die tot 19 maart beschikbaar zal lopen, terwijl de Internal Revenue Service in de Verenigde Staten zich voorbereidt op een cryptocurrency top op 3 maart. Een ding is in ieder geval zeker, de overheden over heel de wereld beginnen eindelijk in te zien dat cryptocurrency echt iets is wat hier zal blijven.

Hoe meer het onder de aandacht komt, hoe sneller de massa het op zal gaan pakken. Door vandaag nog te investeren, zelf of met behulp van een bitcoin robot zoals Bitcoin Era, kun je de massa voorzijn en de lage prijzen gebruiken om hier je voordeel uit te halen.

We moeten er trots op zijn dat we de bestaande machtsstructuren verstoren die het financiële systeem van de wereld beheersen, maar de oplossing is NIET om de overdracht van overheid naar bedrijven te maken – zoals we doen met identiteit – maar om die macht rechtstreeks aan de mensen over te dragen . We bereiken de scheiding van geld en staat. Maar de vraag blijft, wie zal de controle erven? Ik hoop dat dit een korte omweg zal zijn op weg naar de wereldwijde acceptatie van een echt blockchain-gebaseerde, gedecentraliseerde cryptocurrency – bitcoin – en niet het begin van het moderne technologische kolonialisme.