Economie

Partnerbijdrage

De jaarlijkse en blijvende groei aan Nederlandse caravanbezitters

De wegen in en  rondom Groningen zijn er rijkelijk mee voorzien; caravans. Of je deze zomer nou Groningen bezocht, of vanuit Groningen de wijde wereld in bent gereden – het grote aantal caravans op de weg zal je niet ontgaan zijn. Het blijkt ook in de cijfers dat steeds meer Nederlanders een caravan bezitten. De charme van dat kleine huisje op wielen blijft groeien, maar waarom eigenlijk?


Leestijd: 2 minuten

De jaarlijkse en blijvende groei aan Nederlandse caravanbezitters
De jaarlijkse en blijvende groei aan Nederlandse caravanbezitters

We houden van kamperen

Ook al hebben we in Groningen behoorlijk wat groen, soms wil je er even echt helemaal uit. Midden in het groen, midden in natuur, dat is waar men tot rust van komt. Omdat steeds meer mensen dit inzien stijgt de populariteit van kamperen an sich al met grote mate.

Ten gevolge van de corona-pandemie werden veel Nederlanders beperkt in hun vakantiemogelijkheden. Luchtruimen gingen dicht voor pleziervluchten en door strenge regels bleven landsgrenzen hartstikke dicht. Het resultaat: iedereen trok naar de camping. Waar een aantal kampeerders de afgelopen decennia vrij stabiel bleef, explodeerden dit aantal in 2020, door de pandemie, dus explosief!

Een stijgende lijn

Om zo snel zo te groeien vereist de caravan ook een volledig nieuwe doelgroep die zich interesseert. De doelgroep lach voorheen bij de wat ouderen mensen met pensioen, maar dit heeft zich volledig uitgebreid tot jonge gezinnen en jonge reislustige mensen. Waar 2020 veel kampeerders aantrok, steeg het aantal caravanbezitters in 2021 nóg meer. Aan het einde van dat jaar eindigde de groei met groene cijfers van 23 procent. Dit betekende dat er maarliefst 1.603 meer Nederlanders in het bezit zijn van een caravan op eigen naam, dan het jaar daarvoor.

Wat komt er kijken bij het aanschaffen/bezitten van een caravan?

Hoor jij bij de groep mensen die aan het twijfelen zijn om een caravan aan te schaffen? Dan raden we aan hier wel het juiste onderzoek naar te doen en de juiste voorbereidingen bij te treffen. We sommen de belangrijkste punten vast voor je op:

  1. Een verzekeringspakket vergelijken. Dit kan veel geld besparen op jaarbasis. Een caravanverzekering vergelijken kan tegenwoordig gemakkelijk en snel online bij organisaties als vergelijkdirect. Zo ben je altijd voordelig én goed verzekerd op weg.
  2. Regel vooraf al een goede stalling, het liefst zo dicht mogelijk bij jou in de buurt. Door de toename aan caravanbezitters vind je tegenwoordig niet zomaar meer een stalling. Wees dus voorbereid op een kleine zoektocht.
  3. Wettelijk bestaat er geen keuring of APK voor caravans. Toch is het heel belangrijk dat je voordat je er mee op pad gaat een goede check doet. Het komt zeer regelmatig voor dat caravanbezitters met een klapband op de snelweg staan door achterstallig onderhoud – zonde!

Hoor jij bij het grote aantal nieuwe caravans in Nederland? Of ga je je hier nog bij aansluiten? Hoe dan ook, de stijging is niet te missen en er wordt meer gekampeerd dan ooit. Als je er deze zomer (of voor de echte bikkels deze winter) met de caravan op uit gaat, wensen we je in ieder geval veel plezier en veiligheid op de weg toe.