Economie

Partnerbijdrage

De voordelen van technische outsourcing

Outsourcing is een fenomeen dat jaren terug gaat. Waar het voorheen vaak om het outsourcen van productie activiteiten of handarbeid ging, zien we vandaag de dag ook geen stijgende lijn als het aankomt op technische outsourcing. Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen van outsourcing én hoe outsourcing je als ondernemer kan helpen om je bedrijf naar het volgende niveau te tillen.


Leestijd: 3 minuten

De voordelen van technische outsourcing
De voordelen van technische outsourcing

Laten we eens beginnen met het bekijken van de belangrijkste voordelen van outsourcing. Waar het outsourcen van productie activiteiten vaak om enorme kostenbesparingen gingen, is dat bij technische outsourcing lang niet altijd het geval meer.

Natuurlijk blijft het voor velen nog steeds de belangrijkste reden om activiteiten te outsourcen, het verlagen van de kosten. Worden de prijzen tussen technische mensen uit Azië en Europa vergeleken, dan liggen de kosten in Azië stukken lager. Het uitbesteden van werk zien we tegenwoordig in steeds meer digitale branches terug:

  • IT-technische activiteiten
  • Marketingtechnische activiteiten voor lokale expertise
  • Linkbuilding uitbesteden om de taalbarrière te doorbreken

Toch is het wel belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan het proces van outsourcing. Er zijn namelijk ook risico’s die komen kijken bij het outsourcen van activiteiten.

Ook expertise is een belangrijke reden voor ondernemers om activiteiten uit te besteden. Vooral als het gaat om kleine ondernemers speelt expertise een belangrijke rol. Startende ondernemers hebben vaak al genoeg aan hun hoofd. Om activiteiten waar zij niet bekend mee zijn toch goed uit te kunnen voeren, biedt outsourcing een optie. Hoewel hier een kostenplaatje aan vast hangt, bespaart dit tijd én weten zij zeker dat het goed gebeurt.

Het zoeken van de juiste personen met de juiste expertise kan je daarnaast helpen om je onderneming naar het volgende niveau te tillen. In plaats van zélf op zoek te moeten naar de kennis om een marketingcampagne op te zetten, je klantportfolio uit te breiden of de stap te zetten naar het buitenland, kun je dit werk overlaten aan een specialist.

De huidige arbeidsmarkt is enorm krap, wat het voor ondernemers moeilijk kan maken om nieuw personeel aan te trekken. Hierin kan outsourcing een belangrijke oplossing bieden, aangezien het outsourcen van activiteiten naar het buitenland óf naar andere bedrijven ervoor kan zorgen dat de taken toch worden uitgevoerd.

Denk daarbij aan het te woord staan van klanten, het bieden van expertise op marketinggebied of het simpelweg zoeken naar arbeidskrachten in het land waar een ondernemer actief wil zijn of worden. Met de huidige digitale markt is het daarbij mogelijk om véél meer talenten tot je beschikking te hebben. Denk daarbij aan platforms als Upwork en Fiver. Deze platformen zorgen ervoor dat je wereldwijd talenten voor het uitkiezen hebt, waarmee de lokale krapte op de arbeidsmarkt overwonnen kan worden.

Voor beginnende ondernemers speelt flexibel capaciteitsbeheer een belangrijke rol. Een tijdelijke piek in aanvragen kan er namelijk voor zorgen dat er te weinig handjes zijn om het werk gedaan te krijgen. Ook in dat geval kan outsourcing een oplossing bieden. Als ondernemer heb je namelijk zelf in de hand hoe veel en hoe vaak je het werk aan een derde partij laat uitbesteden. Gaat de storm weer liggen en is er weer meer tijd om zelf de taken op te pakken, dan kan het outsourcen weer op een lager pitje gezet worden.

Kortom, outsourcing kan je als digitale ondernemer verschillende voordelen bieden die je bedrijf naar het volgende niveau kunnen tillen. De besparing van kosten, beschikbaarheid van wereldwijd talent en het snel op- en afschakelen zijn slechts enkele van deze voordelen. Denk er wel aan dat digitale outsourcing ook risico’s met zich mee kan brengen. Het devies is dus om voldoende tijd en aandacht te besteden aan het voortraject, zodat verrassingen achteraf voorkomen kunnen worden.