Economie

Economie Groningen in 2021 gestegen, maar ten opzichte van 2019 gedaald

De economie in het westelijke deel van de provincie Groningen (gemeenten Groningen, Midden-Groningen, Het Hogeland en Westerkwartier) is vorig jaar met 5 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De economie in de overige gemeenten in de provincie Groningen steeg met 4 procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Vorige week maakte het CBS bekend dat in 2021 de economie landelijk met 4,8 procent is gegroeid.


Leestijd: 1 minuut

Bevolking Groningen groeit, hoofdzakelijk door immigratie
Bevolking Groningen groeit, hoofdzakelijk door immigratie

Economie Groningen kleiner dan voor corona

Als je de omvang van de economie van West-Groningen echter vergelijkt met twee jaar geleden, voor corona, is de economie nu kleiner dan toen. Dat gaat om een daling van 4 procent. Die daling komt volgens het CBS vooral door de vermindering in gaswinning. De economie was 3 procent groter dan twee jaar geleden als de delfstoffenwinning buiten beschouwing wordt gelaten.

Ook in Haarlemmermeer en Amsterdam is de economie kleiner dan in 2019. In die regio’s gaat het om een daling van respectievelijk 12 en 2 procent. In Haarlemmermeer heeft dat te maken met de impact van de coronacrisis op de luchtvaart, en in Amsterdam heeft het te maken met het grote aandeel van de horeca in de economie. 

In alle andere regio’s van Nederland is de omvang van de economie weer vergelijkbaar of groter dan in 2019. Ook in de oostelijke gemeenten van Groningen steeg de economie ten opzichte van 2019 wel, namelijk met 1 procent (Delfzijl en omgeving) en 2 procent (Oost-Groningen).

De grootste economische groei ten opzichte van 2019 vond plaats in Zuidoost-Noord-Brabant. Hier bedroeg de groei ongeveer 5 procent. Na Zuidoost-Noord-Brabant groeiden IJmond en Overig Noordoost-Noord-Brabant het hardst met ongeveer 4 procent. In deze drie regio’s heeft met name de industrie aan de groei bijgedragen.

Bron: CBS
Bron: CBS
Bron: CBS
Bron: CBS