Economie

Partnerbijdrage

Een beginnershandleiding voor tuinieren in kassen 

Kassen van Lorangerie.nl kunnen een ideale ruimte zijn om gewassen te telen in een gesloten omgeving. Of je nu een ruimte wilt inrichten om het hele jaar door gewassen te telen, of je wilt gewoon een afgesloten ruimte om ze uit de buurt van dieren te houden, kassen kunnen een goede manier zijn om een ​​gecontroleerde oogst te realiseren – zolang je maar niet overvol, en je bijt niet meer af dan je kunt kauwen (totdat je er klaar voor bent).


Leestijd: 2 minuten

Een beginnershandleiding voor tuinieren in kassen 
Een beginnershandleiding voor tuinieren in kassen 

Om een ​​goed idee te krijgen van wat je in een kas kunt kweken, kun je het volgende overwegen: Wat kunnen beginners in een kas kweken? Je zult niet willen proberen jezelf te overweldigen met te veel verschillende planten als je nieuw bent in de ruimte of tuinieren, en het is misschien het beste om bij planten te blijven die je in het begin kent. Dat zijn vaak planten die binnenshuis gedijen en die je normaal gesproken in je tuin zou kweken, zoals sla, tomaten, komkommers, erwten en paprika's.

Hoewel de broeikas een besloten ruimte zal zijn, moet je toch rekening houden met de buitenomstandigheden wanneer je beslist welke planten je wanneer wilt laten groeien. Je moet planten kweken die de voorkeur geven aan warmere temperaturen tijdens de warmere delen van het seizoen en planten die de voorkeur geven aan koele temperaturen tijdens de koelere delen van het seizoen. Deze variëren afhankelijk van de zone waarin je je bevindt, dus zorg ervoor dat je wat onderzoek doet voordat je besluit wat je als eerste gaat kweken!

Net als bij gewoon tuinieren, heeft elke plant in de kas andere voorkeuren voor water geven. Je wilt ze op dezelfde manier behandelen als je kamerplanten binnenshuis; ze hoeven niet elke dag water te krijgen. Er zijn planten en groenten die hun grond nodig hebben om tussen de gietbeurten uit te drogen om verdrinking of rotting te voorkomen. Het hangt allemaal af van het klimaat waar ze vandaan komen. Een goede vuistregel voor de meeste planten is om te wachten met water geven tot de eerste paar centimeter van de grond droog is. Geef ze vervolgens water totdat het weg begint te lopen.

Natuurlijk licht is altijd de beste keuze voor een broeikas, tenminste tijdens de warmere maanden wanneer er voldoende daglicht is voor de planten om van te gedijen. Als je kas echter is ingericht om ook tijdens de koudere maanden planten te kunnen telen, kun je andere vereisten voor kasverlichting overwegen, zoals kweeklampen. Mogelijk heb je een deel van de dag groeilampen nodig om de planten van de juiste hoeveelheid te voorzien. Zorg ervoor dat je onderzoek doet voor welke kweeklampen het beste zijn voor de omgeving waarin je je bevindt en de planten die je kweekt. Het verkeerde soort licht kan mogelijk de groei van de plant belemmeren, wat het tegenovergestelde effect is dat je wilt.