Economie

Partnerbijdrage

Een gebroken hart én een geplunderde rekening – Romantische fraude in een notendop

Emoties zijn een van de redenen dat we nieuwe spullen kopen, verdriet hebben of juist gelukkig zijn. Toch wordt er door hackers ook steeds vaker ingespeeld op emoties, vooral door liefde te tonen. Dit zorgt ervoor dat er een groeiend aantal personen wordt opgelicht, waardoor ze niet alleen hun hart verliezen aan een hacker, maar ook hun portemonnee. Hier gaan we kijken naar de meest gebruikte scams door hackers én hoe je jezelf hiertegen kunt wapenen.


Leestijd: 3 minuten

Een gebroken hart én een geplunderde rekening – Romantische fraude in een notendop
Een gebroken hart én een geplunderde rekening – Romantische fraude in een notendop

Een van de belangrijkste applicaties die door hackers wordt gebruikt, is Tinder. Oplichters proberen via dit medium contact te krijgen met hun slachtoffers. In eerste instantie begint het vaak heel onschuldig, maar langzamerhand wordt het doel van de oplichter duidelijk. Zo kan hij om geld vragen vanwege een kapotte wasmachine, vraagt hij of je een klein bedrag wilt sturen óf overtuigd hij je om te investeren in crypto’s of andere aandelen.

En dat is precies waar je voor op moet letten. Vaak wil een oplichter namelijk dat je een applicatie downloadt of jezelf aanmeldt bij een platform. In eerste instantie gaat dat allemaal goed, vaak omdat het in het begin om kleine bedragen gaat. Als er na verloop van tijd grotere bedragen worden ingezet, slaat de oplichter zijn slag. Je kunt niet meer bij het geld of je moet betalen om het geld ‘los’ te krijgen.

Een ander veel voorkomend middel dat oplichters gebruiken om geld los te krijgen, is door intieme foto’s of video’s te vragen. Ook dit begint in eerste instantie schuldig en vaak via datingwebsites of apps. Als er vervolgens meer vertrouwen wordt opgebouwd en de relatie intiemer wordt, worden er intieme foto’s of video’s gedeeld. Hoewel je denkt dat de oplichter dit ook doet, zijn dit vaak video’s en foto’s van andere mensen die online te vinden zijn.

Zodra de oplichter genoeg persoonlijke foto’s en video’s heeft, komt de aap uit de mouw. Zo wordt er vaak gedreigd om alles online te zetten als er geen losgeld betaald wordt. Dit gaat vaak allemaal via crypto’s, aangezien dit platform voor oplichters enorm anoniem is. Is een betaling eenmaal voldaan, dan is het ook moeilijk te achterhalen waarnaartoe én is het terugkrijgen van het geld vaak ook een probleem.

Nu is de belangrijkste vraag, hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van dergelijke praktijken? Daar hebben we een aantal verschillende tips voor.

Een van de eerste mogelijkheden is om een VPN gratis te downloaden. Een VPN zorgt er namelijk voor dat je fysieke locatie verborgen is, waardoor je ook niet het risico loopt dat de oplichter zomaar voor je deur staat. Daarnaast wordt de informatie versleuteld verzonden, waardoor je ook geen risico loopt dat alles wat je stuurt onderschept wordt.

Je moet er wel rekening mee houden dat de dingen die je stuurt, nog steeds op de plek van bestemming zullen aankomen. Kijken we bijvoorbeeld naar de persoonlijke foto’s en video’s, dan komen deze nog steeds bij de oplichter aan als je ervoor kiest om deze te versturen. Het enige wat er niet mogelijk is, is dat deze foto’s en video’s door anderen onderschept worden.

Een andere tip die we je willen geven is om zo min mogelijk persoonlijke gegevens met iemand te delen die je pas net kent. De oplichters zijn vaak getraind en hebben veel ervaring in het verleiden van mensen. Zo wordt er op zeer korte termijn een intieme band gecreëerd. Natuurlijk is niet iedereen die dit probeert een oplichter, maar voorzichtigheid is wel geboden. Zet bijvoorbeeld ook je sociale media op privé.

Om dit allemaal te voorkomen, is een fysieke ontmoeting ook aan te raden. Oplichters geven er namelijk de voorkeur aan om online te opereren, aangezien dit hen veel veiligheid geeft. Vaak willen ze geen fysieke ontmoeting, aangezien dit te intiem wordt of ze het risico lopen om ontmaskerd te worden. Vraag je om een fysieke ontmoeting en wordt hier keer op keer negatief op gereageerd, dan kan dat een teken zijn dat je met een hacker te maken hebt.

Kortom, romantische online oplichting is zeer gevaarlijk, vooral omdat je niet alleen een gebroken hart, maar vaak ook met een lege portemonnee eindigt. Zorg daarom vooral voor voorzichtigheid en gebruik bovenstaande tips om te voorkomen dat het jou overkomt!