Economie

Groningen heeft meeste slimme meiden van Nederland

“Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid en kiest daarom ook een exact vak”. Steeds meer meisjes in Groningen lijken het eens met deze slogan, want ze kiezen steeds vaker voor natuurkunde, scheikunde of techniek in hun pakket. Het aantal Groningse meisjes dat dit doet is zelfs aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde.


Leestijd: 1 minuut

Groningen heeft meeste slimme meiden van Nederland
Groningen heeft meeste slimme meiden van Nederland

In de provincie Groningen doen steeds meer meisjes eindexamen in een bètaprofiel. In 2021 had 31,8% van de vrouwelijke eindexamenkandidaten een technisch vakkenpakket met natuurkunde, scheikunde of techniek. Dit is een stijging ten opzichte van vijf jaar eerder. Dit en meer blijkt uit onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius naar de profielkeuze onder eindexamenkandidaten, op basis van de meest recente DUO-data.

Keuze voor bètaprofiel steeg in Groningen

Binnen de provincie Groningen steeg het aandeel meisjes met een bètaprofiel van 23,4% in 2016 naar 31,8% in 2021. Ook bij de jongens nam de interesse in technische vakken toe, maar wel minder sterk, namelijk van 36,4% in 2016 naar 45,9% vorig jaar.

Dat bijna een op de drie Groningse meisjes een bètaprofiel kiest, is aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van ruim een kwart van meisjes (27,4%). De provincie Utrecht kent het grootste aandeel meisjes in bètaklassen (32,8%).

Meeste bètameisjes in Midden-Groningen

In de Groningse gemeente Midden-Groningen kozen meisjes het vaakst voor een bèta vakkenpakket in 2021. Hier had 42,5% van alle vrouwelijke laatstejaars een technisch profiel. Ook in de gemeenten Groningen (37,4%) en Stadskanaal (35,7%) waren relatief veel bètameisjes ten opzichte van de andere gemeenten in Groningen.

Benieuwd naar de interesse in bètavakken in jouw gemeente? Meer informatie is te vinden op: https://www.laudius.nl/onderzoek-profielkeuze-in-betavakken