Economie

Partnerbijdrage

Hoe sluit je een zakelijke financiering af?

Als ondernemer heb je verschillende manieren om aan extra geld te komen. Je kunt eigen vermogen in jouw bedrijf steken of familie, vrienden en/of kennissen vragen om te investeren of om jou geld te lenen. Vind je dit niet prettig? Geen probleem, want je kunt ook zakelijk geld lenen. Geldverstrekkers bieden vandaag de dag verschillende financieringsvormen aan speciaal voor ondernemers. Je kunt een zakelijke lening afsluiten, maar ook zakelijk krediet aanvragen. Benieuwd hoe het aanvragen van dergelijke financieringen in zijn werk gaat? Wij leggen het je uit in deze tekst.


Leestijd: 2 minuten

Hoe sluit je een zakelijke financiering af?
Hoe sluit je een zakelijke financiering af?

Hierboven las je al dat je als ondernemer uit verschillende zakelijke financieringen kunt kiezen. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, moet je eerst weten wat de verschillen tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet zijn. Daarom lichten we beide financieringsvormen hier kort toe.

Wanneer je voor zakelijk krediet kiest, opent een geldverstrekker een speciale rekening voor je. Zij storten hier geld op en jij bepaalt hoeveel je opneemt en wanneer je dit doet. Zakelijk krediet is vooral geschikt om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen of de dagelijkse uitgaven van je bedrijf mee te betalen.

Bij een zakelijke lening opent een geldverstrekker geen speciale rekening voor je, maar stort zij het bedrag in één keer op jouw zakelijke rekening. Doordat het volledige bedrag direct tot jouw beschikking staat, kun je er onmiddellijk mee investeren. Vandaar dat een zakelijke lening vooral gebruikt wordt om langlopende investeringen in een bedrijf mee te financieren, zoals de aankoop van een nieuwe machine of uitbreiding van een bedrijfspand.

Wie denkt dat iedere ondernemer maar zo in aanmerking komt voor een zakelijke financiering, heeft het mis. Je moet namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je bedrijf een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap of besloten vennootschap (bv) zijn en minimaal 15 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Bovendien mag je niet actief zijn binnen één van de volgende branches: financiële dienstverlening, commercieel vastgoed, scheepvaart, adult entertainment, projectontwikkeling, drugs of gokken. Er gelden ook financiële voorwaarden. Zo moet je bedrijf een minimale omzet van 50.000 euro en een positief eigen vermogen hebben en moet er sprake zijn van een positief resultaat (winst).

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan wil je mogelijk vandaag nog een zakelijk financiering aanvragen. Dit is mogelijk, want bij veel geldverstrekkers kun je tegenwoordig online een aanvraag indienen. Voor het aanvragen van een zakelijke financiering heb je overigens wel een aantal documenten nodig. Zo ontvangt een geldverstrekker graag de bij- en afschrijvingen, evenals de jaarrekening van je bedrijf. Nadat je deze geüpload hebt, krijg je een aanbod op maat van de geldverstrekker. Het gaat hier om een vrijblijvend aanbod, waardoor je zelf bepaalt of je erop ingaat of niet. Accepteer je het aanbod? Dan vraagt een geldverstrekker je aanvullende documentatie en betrokken personen toe te voegen. Wanneer alles geregeld is, kun je het contract digitaal ondertekenen en staat het geld vrijwel direct tot je beschikking.