Economie

Huisgemaakte falafel: van bakfiets tot landelijk succes

Voor de oprichting van FLFL in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat was goede falafel in Groningen amper te vinden. Nu is FLFL een begrip in stad en veroveren jeugdvrienden Jesse Huisman en Daan Jochemsen Nederland met hun falafel. Ze hebben nu negen vestigingen en hun product is sinds begin dit jaar ook in supermarkten te vinden.


Leestijd: 2 minuten

Jesse Huisman en Daan Jochemsen hebben al hun negen FLFL-panden eigenhandig verbouwd
Jesse Huisman en Daan Jochemsen hebben al hun negen FLFL-panden eigenhandig verbouwd

Onderstaand artikel verscheen eerder in de Groninger Ondernemers Courant.

Het plan voor een horecaonderneming in Groningen begon zeven jaar geleden. Huisman woonde destijds in Tel Aviv waar hij een Grieks restaurant runde, en Jochemsen reisde de wereld over als onderwaterlasser. Toen ze weer eens terug in Groningen waren dronken ze samen een biertje in de Pintelier en daar werd de kiem gelegd voor FLFL. “Ik was veel op zee, veel van huis”, vertelt Jochemsen. Huisman vult aan: “Het leek ons leuk om samen wat anders te doen. Ik wilde wel weer terug naar Nederland, om wat dichter bij vrienden en familie te zijn.”

Bakfiets

Niet lang na deze nachtelijke brainstormsessie stonden ze met een bakfiets op de Vismarkt. Eerst met verse sapjes, maar al snel gingen ze over op falafel: gefrituurde balletjes van kikkererwten en verse koriander en peterselie, op een wrap met tahini, hummus en een frisse salade van komkommer en rode kool. “Toen ik in Israël woonde at ik het bijna elke dag, maar in Groningen was geen goede falafel te vinden”, vertelt Huisman.

De vraag naar lekker veganistisch eten was groot in studentenstad Groningen en de wraps vonden gretig aftrek. Al snel werd de bakfiets te klein en verruilden ze ‘m voor een pand in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat. Met behulp van crowdfunding konden ze het pand eigenhandig verbouwen tot een echt restaurant.

Lopend vuurtje

Dat er een falafeltent in de binnenstad zat, waar je ook nog eens goede falafelwraps kon krijgen voor een zachte prijs, ging als een lopend vuurtje. Al snel openden Huisman en Jochemsen ook een FLFL-kraam op het Zerniketerrein en een nieuwe locatie aan de Carolieweg.

En daar bleef het niet bij. Ondanks moeilijke tijden voor de horeca door stijgende personeelskosten, inflatie, corona en de energiecrisis, heeft FLFL nu negen vestigingen in onder andere Den Haag, Haarlem en Nijmegen. “En we doen nog steeds alles met zijn tweeën”, vertelt Jochemsen. “Het is geen 9-tot-5-baan.” Om verder uit te breiden zijn ze bezig met een franchise-concept, zodat ook andere ondernemers een FLFL kunnen beginnen.

Daarnaast richten ze zich nu ook op het leveren van falafel aan horeca en supermarkten. In Groningen kun je inmiddels bij Pernikkel, Bodega y Tapas en Weva een falafel van Huisman en Jochemsen bestellen. En ook in de supermarkt kun je een pakje falafelballetjes kopen, gewoon voor in de vriezer thuis. “Doordat wij het niet voorbakken, maar helemaal vers invriezen, is de falafel altijd vers”, zegt Huisman.

Droge potgrond

Wat maakt FLFL succesvol? “We concentreren ons op één ding en dat werkt”, vertelt Huisman. We kregen eens een vijfsterrenreview van iemand die schreef: “niet zoals de droge stukken potgrond die je elders krijgt.