Economie

Partnerbijdrage

Is het uitbesteden van facturatie slim?

Als zzp’er heb je vast al meer dan eens slapeloze nachten gehad als het om je facturatie ging. Je stelt alles in het werk om je producten en diensten op de best mogelijke manier te leveren, maar de betaaltermijnen die gehanteerd worden en de kans op wanbetaling baren je financiële zorgen. Wat als we zeggen dat dit helemaal niet nodig is? Heeft iemand je weleens factoring uitgelegd? Jij bent met factoring van je facturatie verlost en kunt je inzetten voor zaken waar je echt goed in bent en energie uithaalt.


Leestijd: 2 minuten

Is het uitbesteden van facturatie slim?
Is het uitbesteden van facturatie slim?

Wat zijn de redenen om het wel te doen?

De belangrijkste reden om factoring voor zzp’ers te gebruiken, is ongetwijfeld dat je niet langer zelf achterstallige facturen moet opvolgen. Dat doet het factoringbedrijf voor jou en betekent enorm veel tijdwinst en aanzienlijk minder zorgen. Een bijkomend voordeel is dat je het geld van je facturen zo goed als meteen op je rekening hebt staan en zo ook op korte termijn je eigen betalingen kunt doen. Eigenlijk kun je dit zien als alternatief voor een financiering die je de nodige cashflow moet bezorgen. Als laatste voordeel kunnen we nog aanhalen dat je door middel van factoring ook een positieve bijdrage levert aan je eigen kredietwaardigheid als ondernemer.

Wat zijn de redenen om het niet te doen?

Hoe mooi het ook klinkt en in de meeste gevallen is factoring ook echt wel een goede oplossing, toch zijn er enkele zaken waar je rekening moet mee houden. Dit zijn niet per se nadelen, maar eerder aandachtspunten. Zo zal het uitbesteden van je facturatie uiteraard met een zeker kostenplaatje komen. Daarover later meer. Ook is het aan het factoringbedrijf om uit te maken welke facturen ze wel of niet willen aanvaarden. Is jouw klant niet kredietwaardig te noemen? Dan loop je het risico op een weigering. Kies je ervoor om je volledige facturatie uit te besteden? Dan zul je in de meeste gevallen een minimumomzet moeten kunnen aantonen.

Hoe zit het met de kosten?

Het spreekt voor zich dat de diensten van een factoringbedrijf niet gratis zijn, maar kosten heb je ook als je een financiering moet aangaan om een krediet aan te vragen. Er zullen kosten aangerekend worden en ook zal het factoringbedrijf zelf een vastgelegd percentage van de te innen factuur kunnen aanrekenen. Voor je beslist om factoring toe te passen, doe je er goed aan bij de verschillende bedrijven naar hun tarieven en voorwaarden te vragen. Het systeem moet je natuurlijk wel voordelen opleveren, anders heeft het maar weinig zin.