Economie

‘Lijsters’ van Uitgeverij Noordhoff in Groningen: grootste leesbevorderingsproject van Nederland


Leestijd: 2 minuten

Met de Grote Lijsters deed in 1990 een nieuw fenomeen zijn intrede: extreem goedkope literaire pockets voor scholieren, ten behoeve van het lezen voor ‘de lijst’. Vijf boeken voor vijfentwintig gulden, in een tijd dat in de boekhandel de ‘tientjespocket’ het goedkoopste alternatief was.

De eerste reeks bevatte actuele bestsellers als Hersenschimmen van Bernlef en Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart, maar ook klassiekers als Het verboden rijk van J.J. Slauerhoff, Lijmen/Het been van W. Elsschot en Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert. De serie werd meteen in het eerste jaar een doorslaand succes, reden voor de uitgever om door te gaan op het ingeslagen pad en vergelijkbare series uit te brengen voor jeugdliteratuur (Jonge Lijsters, Vroege Lijsters) en voor Engelse, Duitse en Franse literatuur (Blackbirds, Buchfinken en Merles Blancs).
In totaal zijn er tot dusver ruim dertig miljoen exemplaren verkocht, waardoor de Lijsters met recht het grootste leesbevorderingsproject van Nederland genoemd mogen worden en niet meer uit het literatuuronderwijs zijn weg te denken.

Lijstfavorieten en bestsellers

Er zijn in de afgelopen twintig jaar zo’n achthonderd verschillende titels als Lijster verschenen en niet de minste: lijstfavorieten als De aanslag van Harry Mulisch, Het gouden ei van Tim Krabbé, Verborgen gebreken van Renate Dorrestein, De passievrucht van Karel Glastra van Loon, De oesters van Nam Kee van Kees van Beijnum, God’s Gym van Leon de Winter en Een schitterend gebrek van Arthur Japin. Maar ook buitenlandse bestsellers als Bright lights, big city van JayMcInerney, About a Boy van Nick Hornby, Angela’s Ashes van Frank McCourt,
2 / 2
Das Parfum van Patrick Süskind, Der Vorleser van Bernhard Schlink, La petite fille de Monsieur Linh van Philippe Claudel en Stupeur et Tremblements van Amélie Nothomb.

Ook de titels van de twintigste jaargang klinken als een klok: in de Grote Lijstersverschijnt onder meer Joe Speedboot van Tommy Wieringa, in de Blackbirds The Kite Runner van Khaled Hosseini en in de Young Blackbirds The Curious Incident of the Dog in the Night Time van Mark Haddon.