Economie

Marne Mosterd duizenden euro's kwijt na terugroepactie 

De terugroepactie van flessen Franse mosterdsaus kost het Groningse mosterdbedrijf De Marne tussen de vijf- en tienduizend euro. Zo'n 6000 flessen Franse mosterdsaus zijn verkeerd gelabeld aan supermarktketen PLUS geleverd. De fout kwam aan het licht bij een routinecontrole.


Leestijd: 1 minuut

Marne Mosterd duizenden euro's kwijt na terugroepactie 
Marne Mosterd duizenden euro's kwijt na terugroepactie 

Dat zei directeur Paul de Vries donderdag tegen RTV Noord. Het gaat om flessen met productcode 8710638001349 en een houdbaarheidsdatum tot 12-2022. Eigenlijk zit er honingmosterdsaus in de flessen, maar zijn ze gelabeld als Franse mosterdsaus. Door de fout zitten er allergenen als melk, soja en gluten in het product zonder dat dit op de verpakking staat vermeld.

Dit kan gevaar opleveren voor mensen die daar gevoelig voor zijn. Met name soja vormt een risico, volgens de directeur. “De hoeveelheid zit nog onder de zogenaamde gevoeligheidsgrens, maar wij zijn wel verplicht dit te melden.” 

Marne Mosterd heeft een melding gedaan van de terugroepactie bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWa). Tussen de 400 en 700 flessen zijn in de supermarkt beland. PLUS haalt de desbetreffende flessen uit de schappen en stuurt overige ladingen retour. Er hebben zich nog geen mensen met allergieklachten bij het bedrijf gemeld. 

De flessen kosten zo’n 1,50 euro per stuk. Toch zijn dat niet de hoogste afschrijvingskosten. “Het is een hele logistieke operatie om alles terug te halen. Er moeten containers worden teruggehaald en daarvoor moeten extra vrachtwagens gaan rijden. Daar gaat het meeste geld heen. Bovendien kan de PLUS een paar dagen ons product niet verkopen”, licht De Vries toe. 

Het is bij zijn weten de eerste keer in de geschiedenis van het Groningse bedrijf dat een dergelijke terugroepactie wordt gedaan. De ongeveer 6000 flessen worden bij binnenkomst vernietigd en kunnen niet worden omgelabeld naar honingmosterdsaus.