Economie

Minder logistiek vervoer in Groningen door hubs rond de stad

Groningen gaat aan de slag met logistieke hubs buiten de stad. Daar kunnen goederen en producten worden verzameld, om vervolgens met (elektrische) voertuigen naar de stad te worden gebracht. Dat moet ervoor zorgen dat er minder logistiek vervoer ín de stad komt, en dus dat de stad schoon en bereikbaar blijft.


Leestijd: 1 minuut

Minder logistiek vervoer in Groningen door hubs rond de stad
Minder logistiek vervoer in Groningen door hubs rond de stad

Er liggen al verschillende hubs rond de stad. Daarnaast heeft ook een aantal bedrijven zich beschikbaar gesteld als extra hub. Doordat goederen en producten vanaf daar naar de binnenstad vervoerd worden, is een forse vermindering van het aantal vervoersbeweging door Groningen mogelijk.

Werkzaamheden Operatie Julianaplein

Een van de grootste redenen om hier actief mee aan de slag te gaan zijn de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg en met name de werkzaamheden van 11 februari tot 9 mei aan het tijdelijke Julianaplein. Die werkzaamheden aan het drukste kruispunt van Noord-Nederland hebben erg veel impact op het verkeer. Niet alleen op de zuidelijke ringweg, maar op alle wegen in en rond de stad. Daarom is het van groot belang dat er in die periode veel minder voertuigen op de Groningse wegen rijden. Ook minder logistiek verkeer is daarom noodzakelijk.

Naast het ontlasten van de wegen in de stad tijdens de grootschalige werkzaamheden, dragen de hubs ook bij aan het doel van een emissieloze binnenstad in 2025. 

Vervoeren via hubs

De hubs zijn te vinden op de website van Groningen Bereikbaar. Bedrijven kunnen hun goederen naar deze hubs laten vervoeren. Vervolgens worden de goederen vanuit de hub naar de plaats van bestemming gebracht. Bedrijven die ook ruimtes beschikbaar willen stellen als hub, kunnen contact opnemen met Groningen Bereikbaar via info@groningenbereikbaar.nl. TLN heeft ook de hubs op grotere afstand van Groningen in kaart gebracht. 

De gemeente Groningen werkt aan de hubs in samenwerking met winkeliers, logistieke bedrijven, Groningen Bereikbaar, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en ondernemersvereniging evofenedex.