Economie

Minder WW-uitkeringen in Groningen

Het aantal WW-uitkeringen in Groningen is vorige maand afgenomen. Dat gebeurde de voorgaande jaren ook al in februari, als gevolg van seizoenswerkgelegenheid in de zomer.


Leestijd: 1 minuut

Daarnaast zorgden de versoepelingen van de coronamaatregelen voor aantrekkende werkgelegenheid in horeca, cultuursector, contactberoepen en delen van de detailhandel. Dat droeg bij aan de daling van de WW in deze sectoren. De vraag naar personeel in de zorg blijft onverminderd groot. UWV werkt samen met partners aan zij-instroom van werkzoekenden om de tekorten te verminderen.

Eind februari telde Groningen 6.231 WW-uitkeringen. Dat is 2,0 procent van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in februari af met 128 uitkeringen, oftewel met 2,0 procent, ten opzichte van vorige maand. In vrijwel alle sectoren nam de WW af. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen in februari dit jaar ligt ruim lager dan een jaar eerder, met een daling van liefst 33,4 procent.

De afgelopen jaren daalde het aantal WW-uitkeringen vanuit de zorg gestaag. In de arbeidsmarktregio Groningen lag het aantal WW-uitkeringen aan personeel met een zorgberoep  26,0 procent lager eind 2021 dan eind 2020. In diezelfde periode nam het aantal openstaande vacatures juist toe met 36,0 procent.

Door de afname aan beschikbaar personeel en het toenemend aantal openstaande vacatures, zijn de tekorten in de zorg alleen maar groter geworden. In Groningen geldt vooral voor specialisten, verpleegkundigen, verzorgenden en medisch praktijkassistenten dat er veel meer vacatures zijn dan werkzoekenden. Maar ook in andere zorgberoepen is er meer vraag dan dat er beschikbaar personeel is.