Economie

Partnerbijdrage

Motorseizoen voor de deur, hoe bereid je je voor?

De lente hangt in de lucht en je voelt je goed! Maar is je motor in dezelfde staat? Nu de temperaturen stijgen, kun je waarschijnlijk niet wachten om weer op de fiets te springen. Voordat je dit doet, moet je ervoor zorgen dat je zorgeloos de weg op kunt. Hier zijn een paar tips en trucs om je motor klaar te maken voor het nieuwe motorseizoen!


Leestijd: 2 minuten

Motorseizoen voor de deur, hoe bereid je je voor?
Motorseizoen voor de deur, hoe bereid je je voor?

Een cruciaal item op de veiligheidschecklist van je motorfiets is de staat van de banden. Controleer voordat je eropuit gaat of je banden geen scheuren of ongebruikelijke slijtage vertonen en zorg ervoor dat ze in de winter niet lek zijn geraakt. Ook al ziet alles er goed uit, controleer de spanning met de juiste apparatuur en pas deze zo nodig aan volgens de voorgeschreven bandenspanning. Maak er een gewoonte van: bandeninspectie en onderhoud zouden het hele jaar door moeten gebeuren!

Voordat je hem weer fanatiek vuil maakt, neem je even de tijd om je fiets grondig schoon te maken. Er kan na die ene winterrit nog wat strooizout op de fiets achterblijven, of er kan overal stof en oud vuil zijn neergedaald. Spoel het af met een matige stroom vers water, maar vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger. Zeep en schrob je fiets zorgvuldig en droog hem af met een fietsspecifieke droger of ga ouderwets en gebruik wat schone handdoeken. Besteed speciale aandacht aan je ketting. Er kan wat stof op de ketting zijn neergedaald en sommige schakels kunnen tekenen van roest vertonen. Ontvet en reinig je ketting grondig, controleer de spanning en smeer hem opnieuw.

Ervoor zorgen dat de mechanische aspecten van je fiets in orde zijn, is belangrijk. Even belangrijk is het controleren van je elektrische componenten: controleer voordat je vertrekt of alle lichten (voor en achter, remlicht, richtingaanwijzers) nog naar behoren werken. Terwijl je toch bezig bent, controleer ook of de meters en de claxon nog werken.

En dan hebben we het niet alleen over brandstof. Controleer je motorolie, koelvloeistof en remvloeistoffen en vul bij waar nodig. Als dat is gebeurd, inspecteer je de staat van de brandstof in de tank. Brandstof in een motorfiets die de hele winter heeft stilgestaan ​​- vooral zonder toevoegingen – kan vocht hebben opgebouwd – wat de binnenkant van de tank kan aantasten. Als dat het geval is, controleer dan nogmaals op roestdeeltjes in de tank. In ieder geval: gooi de oude brandstof weg (verwijder deze volgens de plaatselijke voorschriften) en vervang deze.

Om de veiligheidsinspectie van je motorfiets af te ronden, moet je ervoor zorgen dat je rijkleding nog in goede staat is. Pas jij nog in je motorbroek? In welke staat zijn je handschoenen en jas? Zijn je laarzen nog heel? Hoe zit het met die motorhelm die je al een flink aantal jaren gebruikt? Mogelijk moet je een nieuwe uitrusting aanschaffen, doe dit dan ruim voordat het motorseizoen begint. Alsnog kun je ook nu de lente voor de deur staat nog snel nieuwe kleding en accessoires kopen zodat je de weg op kunt met je motor!