Economie

Gronings onderzoek naar hernieuwbaar gas en circulaire grondstoffen krijgt stevige impuls

De Hanzehogeschool en GasTerra hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de bouw van een onderzoeksfaciliteit voor hernieuwbaar gas en circulaire grondstoffen. Beide partijen willen hiermee de ontwikkeling van duurzame energievoorzieningen een stevige impuls geven.


Leestijd: 1 minuut

Gronings onderzoek naar hernieuwbaar gas en circulaire grondstoffen krijgt stevige impuls
Gronings onderzoek naar hernieuwbaar gas en circulaire grondstoffen krijgt stevige impuls

De nieuwe faciliteit, het zogenaamde REMO-lab, komt op het terrein van het Centre of Expertise Energy (EnTranCe) van de Hanzehogeschool te staan, zo maakte de Hanzehogeschool begin deze maand bekend. Het Remo-lab wordt opgezet om de productie van hernieuwbare gassen en circulaire chemicaliën te ontwikkelen en optimaliseren. Deze nieuwe faciliteit maakt het voor de Hanzehogeschool mogelijk om innovatief onderzoek op te schalen.

Jan Hendrik Annema, manager Energietransitie van GasTerra ziet de bouw van de nieuwe faciliteit als een belangrijke ontwikkeling voor de positie van het kennisplatform. ,,We hopen en verwachten dat het gebruik van EnTranCe tot ver nadat GasTerra haar eigen activiteiten heeft beëindigd een stevige impuls krijgt.”

Minder afhankelijk en meer rendement

De Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen gaan samenwerken in het REMO-lab. Hierdoor wordt onderzoek naar de energietransitie en de grondstoffentransitie aan elkaar gekoppeld. Met als gezamenlijk doel om innovaties te ontwikkelen waarmee het rendement van waterstof- en groengas-productie wordt verhoogd, de uitstoot van schadelijke stoffen wordt verminderd en groene chemicaliën uit hernieuwbare grondstoffen worden geproduceerd.

Met andere woorden: dankzij dit onderzoek is het de bedoeling dat de maatschappij minder afhankelijk van fossiel aardgas wordt en de transitie naar de waterstofeconomie op weg wordt geholpen.

Het Remo-lab biedt bovendien interessante kansen voor zowel bedrijven als studenten. Zo kunnen bedrijven zich melden om gebruik te maken van het expertisecentrum of de andere faciliteiten op het EnTranCe terrein om bedrijfskundige vraagstukken te onderzoeken. Daarnaast wordt de faciliteit ingezet voor de opleiding van toekomstige professionals van het mbo, hbo en wo.