Economie

Petitie voor behoud strokartonfabriek De Halm in Hoogkerk

“Het is een grote vergissing geweest om een sloopvergunning af te geven voor de vroegere strokartonfabriek in Hoogkerk, De Halm. Het gebouw is van enorme historische waarde voor stad en provincie Groningen, en daarom moet de sloopvergunning worden ingetrokken.” Dat is de strekking van een onlangs gestarte online-petitie op petities.nl.


Leestijd: 1 minuut

Petitie voor behoud strokartonfabriek De Halm in Hoogkerk
Petitie voor behoud strokartonfabriek De Halm in Hoogkerk

Volgens de initiatiefnemers van de petitie is de strokartonindustrie van enorme economische betekenis geweest voor de provincie Groningen. Eén van de fraaie herinneringen aan de opkomst van de laat-negentiende eeuwse Groninger kartonindustrie is strokartonfabriek De Halm in Hoogkerk.

Volgens de inmiddels bijna tweehonderd ondertekenaars is strokartonfabriek De Halm van enorme historische waarde voor de gemeente en provincie.

“Door het landelijke Monumenten Inventarisatie Project 1850 – 1940 (MIP) werd in de jaren '90 al uitgesproken dat de gehele Halmbuurt van grote waarde is voor de regio. De Halm verdient dan ook een monumentenstatus”, zo stellen ze.

Volgens Peter Michiel Schaap, directeur-bestuurder bij architectuurplatform GRAS zouden zowel De Halm als De Halmbuurt zo snel mogelijk een status moeten krijgen als gemeentelijk monument.

“We krijgen enorme spijt als we het toch tot sloop laten komen. Helemaal omdat dit het laatste grootschalige en cultuurhistorisch waardevolle fabriekscomplex van onze gemeente is”, zo laat hij weten via zijn LinkedIn-pagina.