Economie

PharmaNL krijgt 78,8 miljoen uit Nationaal Groeifonds

Het landelijke consoritum PharmaNL heeft afgelopen week een definitieve toekenning van 78,8 miljoen gekregen vanuit het Nationaal Groeifonds. Het consortium op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling, waar ook Campus Groningen onderdeel van is, gaat het geld gebruiken om te investeren in onderzoeksfaciliteiten en menselijk kapitaal. “We zijn er ontzettend blij mee”, zegt Brigitte Drees, directeur Pivot Park. “Samen met stakeholders kunnen we nu aan de slag om invulling te geven aan de ambities van PharmaNL.”


Leestijd: 1 minuut

Geneesmiddelen

PharmaNL is een landelijk publiek-privaat consortium op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling en bestaat uit Leiden University Medical Center, Universiteit Leiden, Campus Groningen, LifeCooperative, Pivot Park en in nauwe samenwerking met FAST – Platform to Future Affordable Sustainable Therapies. 

In april kreeg PharmaNL al een voorwaardelijke toekenning van het budget. Dat houdt in dat de toekenning pas definitief wordt als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Dat is inmiddels het geval.

Vijf andere projecten kregen ook vorige week een definitieve toekenning van het Nationaal Groeifonds. In totaal gaat het om € 939,9 miljoen die moeten zorgen voor meer duurzame economische groei voor Nederland. De andere projecten zijn NXTGEN HIGH TEC, Circulaire Plastics, Einstein Telescope, NieuweWarmteNU! en Leeroverzicht & Skills (onderdeel Infrastructuur Leven Lang Ontwikkelen).

Alle projecten die geld ontvangen uit het Nationaal Groeifonds zijn zorgvuldig beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Daarbij kijkt de commissie naar het effect op de langetermijngroei van de Nederlandse economie en weegt zij de maatschappelijke voor- en nadelen. Bij een positief advies van de commissie besluit het kabinet of de projecten direct geld ontvangen.