Economie

Partnerbijdrage

Steeds meer Nederlanders stappen over van energieleverancier

In de periode april 2018 en april 2019 zijn een record aantal huishoudens overgestapt van energieleverancier. Dit waren namelijk 1,6 miljoen huishoudens van de 8 miljoen die we tellen in Nederland, dit komt neer op een vijfde van de huishoudens in Nederlands. Nog nooit in de geschiedenis zijn er zoveel huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Uit een onderzoek van de Energiemonitor in 2019 is gebleken dat consument die ooit een keer zijn overgestapt, deze stap sneller nog een keer maken. Dit omdat ze weten welke voordelen er bij komen kijken wanneer ze overstappen. Hier kan je als consument namelijk nog best wat geld mee besparen.


Leestijd: 2 minuten

Steeds meer Nederlanders stappen over van energieleverancier
Steeds meer Nederlanders stappen over van energieleverancier

Uit onderzoek blijkt dat bijna drie vierde van de ondervraagden wel eens is overgestapt van energiemaatschappij. Maar op welke manier kan je dit het beste aanpakken? Dit kan namelijk via bijvoorbeeld de energievergelijker van Totaalbesparen.com. Een collectief of je kan het natuurlijk ook zelf regelen. Je kan natuurlijk zelf bepalen op welke manier je dit aanpakt, het is wel belangrijk om te kijken welke energieleverancier voor jou het voordeligst is en het beste bij je past.

Het wisselen van een energieleverancier wordt ook wel overstappen genoemd. Door het oude contract bij je leverancier te beëindigen en een nieuw contract bij een andere leverancier aan te gaan, stap je over. De makkelijkste manier van overstappen is wanneer je oude contract verloopt. Zo weet je namelijk zeker dat je geen opzegvergoeding hoeft te betalen. Dit moet namelijk wel als je eerder overstapt dat de einddatum van je contract. Het is echter wel altijd mogelijk om eerder over te stappen, hier kunnen alleen kosten aan verbonden zitten. Controleer dit dan ook altijd even van te voren. In de meeste gevallen is het zo dat je je energiecontract helemaal niet op hoeft te zeggen. Wanneer je een overstap maakt van energieleverancier, geeft de nieuwe leverancier deze beëindiging door. Je hoeft hier dus eigenlijk niks aan te doen, behalve als je gaat verhuizen.

Zoals eerder genoemd is het beste moment om over te stappen wanneer je een heel jaar vol hebt gemaakt, dus wanneer je contract afloopt. Vaak ontvang je op dit moment een jaarafrekening. Wanneer je eerder of later overstapt en dat moment valt net na de winter, is dit geen slimme keuze. In de winter gebruik je meestal wat meer. Dit wordt altijd rechtgetrokken met een lager gebruik in de zomer. Maar als je in de winter overstapt, kan het dus voorkomen dat je extra moet bijbetalen, door het vele gebruik. Uiteindelijk wordt dit weer wel rechtgetrokken bij de nieuwe leverancier. Maar je moet dan wel in één keer het bedrag nog betalen bij de oude leverancier. Denk hier dus goed over na.

De belangrijkste reden dat mensen overstappen van energieleverancier, is natuurlijk de scherpe tarieven die de bedrijven hanteren. De prijs is dan ook de belangrijkste reden voor consumenten om over te stappen, uit onderzoek blijkt dat dit voor 71% van de mensen die overstapten, tussen april 2018 tot april 2019, de reden. Vaak krijg je bij het overstappen naar een nieuwe leverancier ook nog eens een goedkope energie aanbieding. Door het regelmatig overstappen van energieleverancier, kan je vaak genieten van deze welkomstkorting. En als je dan ook een steeds scherper tarief moet betalen is het een win-win situatie.