Economie

Upgrade Zernikelaan bijna afgerond: boost voor sfeer en uitstraling

Na drie jaar hard werken is het zover: de werkzaamheden aan de Zernikelaan zijn bijna afgerond. De sfeer en de uitstraling van de Zernike Campus hebben daarmee een boost gekregen. Er zijn rijbanen en fietspaden verbreed, verkeerslichten geplaatst en het gebied heeft een meer parkachtige inrichting gekregen. De upgrade is helemaal afgerond als de tribune en pannacourt bij het Willem-Alexander Sportcentrum worden gerealiseerd. Die werkzaamheden starten in januari 2022.


Leestijd: 1 minuut

Upgrade Zernikelaan bijna afgerond: boost voor sfeer en uitstraling
Upgrade Zernikelaan bijna afgerond: boost voor sfeer en uitstraling

Met het project Upgrade Zernikelaan investeerden Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en de gemeente fors in de verblijfskwaliteit en verkeersveiligheid. om de Campus nog meer een mooie, levendige plek te laten zijn waar campusbezoekers graag verblijven, elkaar ontmoeten en nieuwe ideeën opdoen.

Het gebied rondom de Duisenbergvijver heeft een ware metamorfose ondergaan met een  brede boardwalk en parkachtige inrichting. Het Zernikeplein is geheel vernieuwd en een shared space geworden, voorzien van klimaatadaptieve bloembakken. Aan de noordzijde van de Zernikelaan is de rijbaan vernieuwd en ook een parkachtige zone aangelegd. Bij het entreegebied vanaf de noordelijke ringweg en de Zonnelaan zijn de rijbaan vernieuwd, fietspaden verbreed en verkeerslichten geplaatst. En tot slot is bij het vernieuwde busknooppunt, met plaats voor zes bussen, rekening gehouden met de overgang naar elektrisch rijden.

Menselijke maat als uitgangspunt

“De upgrade van de Zernikelaan is een van de eerste projecten waarbij we de openbare ruimte anders hebben ingericht”, zegt wethouder Roeland van der Schaaf. “Waar eerst mobiliteit het uitgangspunt was, is dit nu verschoven naar de menselijke maat. Thema’s als toegankelijkheid en beleving hebben een veel grotere rol gekregen.”

Zernike Campus

De Zernike Campus is een dynamische omgeving waar onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten. De upgrade van de Zernikelaan is een samenwerking van gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Koninklijke Oosterhof Holman.