Economie

VR-bril zorgt voor flinke stressafname bij IC-verpleegkundigen

Door de inzet van een virtual reality-bril ervaren IC-verpleegkundigen 40% minder stress. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG.


Leestijd: 2 minuten

VR-bril zorgt voor flinke stressafname bij IC-verpleegkundigen
VR-bril zorgt voor flinke stressafname bij IC-verpleegkundigen

De bril werd ingezet tijdens de coronapandemie, toen de druk op verpleegkundigen groot was. IC-verpleegkundigen konden toen in een speciale relaxruimte in het UMCG gebruik maken van VRelax, een app die zelfstandig gebruikt kan worden met een VR-bril. Daarmee kunnen verpleegkundigen bijvoorbeeld virtueel zwemmen met dolfijnen of wandelen door een bos. “Met VRelax hoopten we voor IC-verpleegkundigen een moment van rust tijdens het werk te kunnen creëren”, zegt onderzoeker Mathijs Nijland. “Uit ons onderzoek blijkt nu dat het werkt: twee op de vijf verpleegkundigen ervaart direct minder stress door VRelax.”

Stressverlagend en makkelijk in gebruik

Voor en na het gebruik van VRelax gaven de IC-verpleegkundigen op  een schaal van 0 tot 100 aan hoe gestrest zij zich op dat moment voelden. Achteraf werd naar alle IC-verpleegkundigen een vragenlijst gemaild waarin zij konden aangeven wat zij van het gebruik van VRelax vonden en of het een zinvolle aanvulling op hun werkproces was. De gemiddeld stressafname bleek hierbij 40%. Een ruime meerderheid van de IC-verpleegkundigen gaf aan dat het gebruik van VRelax helpend was om stress te verminderen en dat de app makkelijk was in het gebruik. 

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat het gebruik van VRelax bij mensen met een depressie, angst-, bipolaire- of psychotische stoornis kan zorgen voor een verbetering van negatieve gemoedstoestanden zoals zich angstig voelen of down voelen. 

Stimulans geven aan bredere inzet

“Met de resultaten van dit onderzoek hopen we een stimulans te geven aan bredere inzet van initiatieven zoals VRelax in de gezondheidszorg. Hier kunnen patiënten, maar zeker ook collega's van profiteren”, zegt onderzoeker Catheleine van Driel. 

Geen tijd

Een van de belemmeringen voor het gebruik van de bril was de hoge werkdruk tijdens de diensten, waardoor de IC-verpleegkundigen soms niet de tijd konden vinden om een korte pauze in te kunnen lassen. Toch heeft meer dan een kwart van de IC-verpleegkundigen de VR-bril ten minste één keer gebruikt.