Economie

Partnerbijdrage

Waarom is een cv belangrijk?

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. Op het moment dat je jouw droombaan gevonden hebt, wil je hier natuurlijk een zo goed beeld van jezelf achter laten. Toch kan dit best lastig zijn. Door middel van een cv laat je alles zien. Alleen hoe zorg je ervoor dat je dit ook op de juiste manier laat zien? Hieronder lees je meer over een cv!


Leestijd: 2 minuten

Waarom is een cv belangrijk?
Waarom is een cv belangrijk?

Een cv, ook wel curriculum vitae genoemd, is een Latijnse vertaling van levensloop. In een cv zit als het ware de levensloop verwerkt. Hierbij kun je denken aan werkervaring, opleiding, vaardigheden en andere kwalificaties. Door middel van een cv, kunnen werkgevers zien of je een goede kandidaat met de juiste werkervaring bent.

Op het moment dat je solliciteert, zullen er naast jou waarschijnlijk een hoop meer andere sollicitanten zijn. In de meeste gevallen hebben de bedrijven geen tijd om veel van deze sollicitaties te houden. Hierdoor maken ze vaak de keuze om van tevoren een selectie te maken. Hierbij kiezen ze de sollicitanten uit die het meest interessant zijn. Om tot de juiste keuze van interesse te komen, bekijken ze de cv’s. Als eerste lezen ze de werkervaring. Op het moment dat deze niet aansluit, lezen ze de motivatiebrief al niet meer. Hoewel er dus vaak gedacht wordt dat de motivatiebrief erg belangrijk is, kun je ook zeker een goed cv niet missen. Het is een soort visitekaartje die er goed uit moet zien in vergelijking met anderen. Je wilt er als het waren bovenuit springen door je cv op een nette en originele wijze vorm te geven.

Ook al is een cv dus heel belangrijk, dit kan toch best lastig zijn. Hoe zorg je er nu voor dat je cv origineel en netjes is? Je kunt er als eerste voor kiezen om je cv zelf te maken. Hierbij kun je bijvoorbeeld een word alles netjes op een rijtje zetten. Toch kan dit al snel simpel uitpakken. Gelukkig vind je daarvoor online veel mogelijkheden. Je kunt een professioneel template gebruiken. Hierdoor kun je een goed en originele cv maken. Deze template sluit als het goed is dan helemaal aan op jouw persoonlijkheid, maar daarnaast ook de nodige werkervaring die je hebt. Ook is het belangrijk na te denken over het bedrijf waar je het cv voor maakt. Wanneer dit bedrijf bijvoorbeeld de kleur groen in het logo heeft, kun je er voor kiezen om deze kleur ook toe te voegen aan je cv. Hierdoor laat je zien tijd en moeite voor het bedrijf over hebt en dat je ze bij je cv betrekt. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een erg creatieve cv te maken, door middel van een video. Wel is dit voor velen een grote stap uit de comfortzone. Naast dat het een grote stap kan zijn, kan het voorkomen dat een bedrijf dit juist helemaal niks vindt. Maar veel moderne bedrijven, zullen dit een leuke uitvoering vinden.