Economie

Partnerbijdrage

Waarom op de hoogte zijn van het nieuws belangrijk is

Vroeger was het heel normaal dat je abonnement op de krant had, de radio aandeed om naar het nieuws te luisteren of om acht uur klaar zat om naar het nieuws te kijken. Tegenwoordig zie je dat minder. We bekijken alles online en er is zoveel informatie beschikbaar, dat het lijkt wel of er minder aandacht voor het nieuws is. Het volgen van het nieuws is erg belangrijk voor de ontwikkeling voor een hoop dingen. Welke dingen dat zijn lees je in dit artikel.


Leestijd: 3 minuten

Waarom op de hoogte zijn van het nieuws belangrijk is
Waarom op de hoogte zijn van het nieuws belangrijk is

Vroeger lazen de meeste mensen de krant. Tegenwoordig is dat anders. De komst van de tv bracht al veranderingen in het aantal lezers. Mensen konden simpelweg de tv aanzetten om het nieuws van over de hele wereld te horen. Dat gaat sneller en is veel makkelijker dan het lezen van alle pagina’s in een krant. Het aantal lezers van de krant ging naar beneden door de komst van het lezen, maar dit gebeurde nog veel meer met de komst van het internet en social media.

Als reactie hierop hielden nieuwsplatforms zich steeds meer bezig met het online verspreiden van nieuws. Een soort online krant. Maar niet iedereen leest alle informatie op deze platforms. Dit wordt veroorzaakt doordat mensen alleen opzoeken wat ze willen weten en daarna de pagina weer verlaten. Vroeger was het zo dat je alle informatie meekreeg, nu krijg je alleen de informatie mee die je zelf opzoekt. Hierdoor gaat de algemene kennis van mensen omlaag.

De meeste nieuwsplatformen hebben nu een online kanaal, maar verstrekken nog steeds papieren kranten. Met een abonnement op de krant krijg je meestal toegang tot beide kanalen. Alle verdiepende inhoud is ook online vaak alleen beschikbaar voor leden. Voor veel mensen, vaak oudere lezers is het lezen van papieren kranten een ritueel. Ze lezen de krant in de ochtend, bij het opstaan onder het genot van een kop koffie of in de trein, op weg naar hun werk. De nieuwe generatie ontwikkelt hun eigen media rituelen, waarin het lezen van de krant waarschijnlijk geen of in mindere mate een plek zal innemen.

Doordat mensen alleen nog maar specifieke informatie opzoeken, lezen ze minder. Ze kijken een filmpje of zien een foto en weten al snel genoeg en klikken de pagina weg. Vroeger moest je goed lezen om de informatie te vinden, nu heb je binnen een seconden vaak het antwoord. Daarnaast krijg je op internet vaak gerelateerde informatie aan je zoekopdracht voorgeschoteld. Daardoor krijg je andere informatie, andere inzichten en andere meningen veel minder mee, waardoor het makkelijk is om een tunnelvisie te ontwikkelen en niet wordt uitgedaagd om kritisch na te denken.

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je algemene kennis te vergroten. Dat doe je door meer te lezen. En daarbij hebben we het over tijdschriften, boeken, artikelen en kranten. Ga eens naar de bibliotheek en kies een boek uit wat je leuk vindt en al snel kom je erachter hoe fijn lezen eigenlijk is. Neem een abonnement op de krant en leer meer over onderwerpen waar je voorheen niets over wist. Hier lees je meer over hoe je dit doet. Hoe meer informatieve teksten je leest, hoe meer kennis je opdoet. Dat betekent ook dat je je telefoon eens wat vaker aan de kant kunt leggen en mee kunt praten over onderwerpen waar je voorheen niets vanaf wist, omdat ze je interesse niet hadden.

Het nieuws online volgen of via de televisie is natuurlijk ook een goede manier om op de hoogte te blijven van het nieuws, maar de echte verdieping lees je vaak alleen in de krant. Op tv is er vaak maar een bepaalde zendtijd om informatie over te brengen, waardoor er vaak alleen algemene informatie wordt verstrekt. In de krant lees je alle informatie die bekend is en lees je meningen en opvattingen over het onderwerp, waardoor je het beter kunt begrijpen.

Het lezen van nieuws, maakt je niet alleen slimmer, maar verbetert ook je algemene kennis. Daarnaast kun je een objectieve mening vormen over onderwerpen. Blijf dus lezen, verdiep je in verschillende onderwerpen en vergroot je algemene kennis.