Van alle energie die we in Groningen gebruiken, wordt meer dan de helft nog steeds uit aardgas gehaald. Een slechte zaak. Zeker als we kijken naar de gevolgen voor het milieu en de inwoners van ons land. De overheid zinspeelt steeds meer op een energieneutraal Nederland. Wij als provincie horen hieraan bij te dragen. Dat doet Groningen. En hoe! Onze provincie heeft een duidelijke rol bij het overstappen naar duurzame warmte. In het door ons opgestelde Warmteplan is duidelijk geworden hoe belangrijk duurzame warmte voor onze provincie is.
Ook de inwoners van Groningen besteden steeds meer aandacht aan het verkrijgen van duurzame energie. Zij maken niet alleen gebruik van duurzame (zelfvoorzienende) energiebronnen, maar stappen ook massaal over op groene energieleveranciers. De beste energieleverancier in Groningen zet zich tegelijkertijd flink in om duurzame energiebronnen te stimuleren. Samen maken wij Groningen een stuk milieuvriendelijker!
Groningen is fan van elektrisch rijden! Om meer elektrische auto’s op de weg te krijgen, hebben zowel Groningen als Drenthe de hoeveelheid laadpalen in de provincies uitgebreid. Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer automobilisten uit Groningen voor schonere auto’s kiest. Een dikke pluim voor onze inwoners. Ook het openbaar vervoer maakt veranderingen door. Rond 2030 willen we enkel nog schone bussen in onze provincie. De eerste schone bussen rijden op dit moment al rond, naar verwachting zal dit aantal de komende jaren gestaag toenemen.
De energietransitie is in volle gang in ons land. Steeds meer mensen kiezen voor groene energie. Toch blijft de hoeveelheid inwoners die gebruik maakt van grijze energie hoog. Te hoog. De overheid kan het zich echter niet veroorloven om nu al een directe overstap te maken. We kunnen niet allemaal direct overstappen op groene energie. Waarom niet? Omdat het aanbod nog niet groot genoeg is. Het is op dit moment nog niet mogelijk om grote hoeveelheden duurzame energie op te slaan. Wetenschappers breken hun hoofd om met een slimme oplossing te komen. Deze zal er uiteindelijk ook komen, maar dat kost wel enige tijd én geld. Groningen probeert dit onderzoek van alle kanten te stimuleren. Niet alleen door betrokkenheid te tonen, maar ook door financiële ondersteuning te bieden. Ook verstrekken we subsidies voor mensen die zelfvoorzienend willen leven. Hiermee stimuleren we de energie-innovaties die de energietransitie straks mogelijk maakt.
Ook houden we ons bezig met het ontwikkelen van slimme energienetwerken. Deze moeten het probleem van de vraag en het wisselende aanbod van zonne- en windstroom oplossen. Hiermee is Groningen een van de belangrijkste spelers binnen de Nederlandse energietransitie.