Economie

Partnerbijdrage

Technologie in het huishouden; oplossing of bedreiging?

Door technologische ontwikkelingen zien we ook in het dagelijks leven steeds meer robots. In het huishouden proberen ook steeds meer bedrijven hier een gat in de markt te vinden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Google Home, de robotstofzuiger of de slimme verlichting die je in je huis kunt installeren. In dit artikel gaan we kijken naar de voor- en nadelen van deze technologische ontwikkelingen.


Leestijd: 3 minuten

Technologie in het huishouden; oplossing of bedreiging?
Technologie in het huishouden; oplossing of bedreiging?

Als we kijken naar een robot in het huishouden, gaat het om technologische ontwikkelingen die een mogelijke positieve bijdrage leveren en die zelfstandig kunnen opereren. Een robotstofzuiger is hier een mooi voorbeeld van. Nadat de juiste instellingen zijn ingesteld, kan deze robot in principe dagelijks jouw huis schoonmaken, zonder dat je hier verder nog iets aan hoeft te doen.

De grote vraag blijft bij dit soort artikelen natuurlijk of deze een oplossing vormen of eerder een bedreiging. Dit zijn vaak de voor- en nadelen die men tegen elkaar moet afwegen. In veel gevallen zijn het niet louter positieve of negatieve argumenten die er gebruikt kunnen worden. Aangezien Nederlanders nog niet direct zitten te wachten op veel technologie in huis, zetten we hier de voor- en nadelen op een rijtje.

Een van de grote voordelen van deze ontwikkelingen in het huishouden is natuurlijk dat deze de taken in het huishouden sterk kunnen verlichten. Net zoals een vaatwasser, een wasmachine en een droger het gemak in het dagelijks leven verlichten. Een robotstofzuiger zorgt ervoor dat je zelf niet meer hoeft te stofzuigen, met slimme verlichting kun je te allen tijde je verlichting beheren vanaf je telefoon en met een Google Home heb jij de mogelijkheid om vrijwel je hele huishouden te beheren.

Een ander voordeel is dat je op afstand veel van je apparaten kunt beheren. Zo zijn er tegenwoordig ook deurbellen met een ingebouwde camera. Zo kun je zelfs vanaf het strand zien wie er bij je aan de deur staat. Wie er ook aan de deur staat, je hebt de mogelijkheid om tegen ze te praten. Zo kan de bezorger het pakketje gemakkelijk bij de buren afgeven.

In Japan is er zelfs al een robot ontworpen die helpt bij het opruimen van huishoudelijke spullen. Deze robots kunnen bepaalde spullen herkennen en zo ook de locatie van deze spullen in huis bepalen. Hierdoor hoef je zelf niet meer achter je kinderen aan om hun rommel op te ruimen, dit kan de robot doen.

Een groot nadeel van technologie in het huishouden is dat deze tegenwoordig vrijwel altijd op wifi en/of internet aangesloten moet worden. Dit maakt dat de apparaten een kans voor hackers vormen om hier misbruik van te maken. Zo is al bekend dat de Philips Hue-lampen een tijdje geleden erg gemakkelijk te hacken waren. Dit was voor hackers een ingang tot de rest van de technologie in huis, zoals computers, laptops en telefoons. 

Daarnaast vragen veel van deze apparaten ook veel van je data-verbinding. Waar je voorheen alleen internet nodig had voor je laptop en telefoon, vraagt een Google Home bijvoorbeeld ook veel data. Dit kan ervoor zorgen dat de rest van het internet in huis trager wordt, waardoor je wellicht je internetabonnement moet verhogen. 

Tot slot zijn deze apparaten natuurlijk ook een stuk prijziger. Kijk je naar een simpele LED-lamp, dan is deze al snel zo’n 7 keer goedkoper dan een set Hue lampen van Philips. Dit is ook een van de redenen dat Nederlanders nog niet direct positief gestemd zijn. Het aanschaffen van veel technologie in huis wordt daarom ook wat vaker uitgesteld.