Wonen

Wat heb je nodig om gasloos te wonen?

Veel huishoudens in Nederland hebben een gasaansluiting. Ze gebruiken aardgas om te koken, voor warm water en om het huis mee te verwarmen. Het grootste deel van dit gas komt uit het Groninger aardgasveld. Sinds een aantal jaren zijn er regelmatig aardbevingen als gevolg van de aardgaswinning en daarom heeft minister Wiebes besloten dat in 2030 de gaskraan in Groningen helemaal dicht zal gaan. Hoewel er ook gas uit het buitenland geïmporteerd wordt, zullen we als Nederlanders toch geleidelijk aan van het gas af moeten. Dit is niet alleen vanwege het stoppen van de aardgaswinning maar ook vanwege het klimaat. Aardgas is namelijk een fossiele brandstof waarbij dus CO2 vrijkomt. De overheid heeft in het klimaatakkoord van Parijs belooft de CO2-uitstoot drastisch te gaan verminderen en dat kan door onder andere minder aardgas te gebruiken. Maar, met welke technieken kan zonder gasaansluiting toch koken, warm water hebben en je huis verwarmen?


Leestijd: 2 minuten

Wat heb je nodig om gasloos te wonen?
Wat heb je nodig om gasloos te wonen?

In een gasloos huis wordt de cv-ketel meestal vervangen door een zogenaamde warmtepomp. Deze warmtepomp gebruikt de warmte uit de buitenlucht om het water in je cv op te warmen. Je kunt een warmtepomp zien als een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt de binnenkant gekoeld en de achterkant (buitenkant) van de koelkast wordt opgewarmd, terwijl bij een warmtepomp de buitenlucht juist wordt afgekoeld en water binnen wordt opgewarmd. Je kunt in plaats van buitenlucht ook aardwarmte gebruiken, maar dit lastiger te realiseren omdat er een gat in de grond moet worden geboord om grondwater op te pompen. Een nadeel van warmtepompen is dat ze een kleinere capaciteit hebben als een normale cv. Om toch je huis op temperatuur te houden is goede isolatie dan ook onontbeerlijk.

Door de geringe capaciteit van een warmtepomp kan water om bijvoorbeeld te douchen niet snel genoeg verwarmd worden. Het is daarom verstandig om een boiler aan te schaffen. Hierin kan verwarmd water tijdelijk worden opgeslagen, waardoor je toch lekker warm kunt douchen. Om je huis nog verder te verduurzamen kan je ook kiezen voor een zonneboiler. Dit is water dat op het dak door de zon wordt verwarmd, waardoor het minder hoeft te worden opgewarmd door je warmtepomp, wat weer energie bespaart.

In een gasloos huis kook je meestal op elektrische kookplaten. Tegenwoordig zijn dit meestal inductiekookplaten. Deze kookplaat wordt zelf niet heet maar wekt enkel een magnetisch veld op. Door dit magnetische veld worden bepaalde pannen (die hier speciaal voor gemaakt zijn) opgewarmd, waardoor je toch je eten kunt koken. Deze vorm van koken bespaart energie ten opzichte van traditioneel elektrisch koken omdat er veel minder warmte verloren gaat naar de omgeving.

Als je al de bovenstaande technieken in je huis hebt toegepast, heb je in principe geen gasaansluiting meer nodig. Je kunt je gasaansluiting dan laten afsluiten. Je zult dan ook contact op moeten nemen met je energieleverancier om je energiecontract aan te passen. Vaak heb je zonder gas een lagere energierekening, maar daar staat tegenover dat de kosten voor het gasvrij maken van je huis (nu nog) erg hoog zijn. Als je desondanks in staat bent om deze investering te doen, verdient deze zich op lange termijn terug, zeker nu onlangs is besloten om de belasting op elektriciteit stapsgewijs te verlagen en de belasting op aardgas juist te verhogen.