Innovatie

Gemeente Groningen wil gezondheidsverschillen aanpakken

De gemeente Groningen wil de komende jaren gezondheidsverschillen aanpakken. Voor dit jaar is daar nog 9,5 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. De gemeente wil dat geld besteden aan acties, ondersteuning en kennisontwikkelingen.


Leestijd: 1 minuut

Gemeente Groningen wil gezondheidsverschillen aanpakken
Gemeente Groningen wil gezondheidsverschillen aanpakken

”Binnen de gemeente Groningen zien we grote verschillen in levensverwachting en gezonde jaren”, licht wethouder gezondheid Manouska Molema toe. “Deze verschillen willen we verkleinen door juist in de wijken te investeren waar dat het meest nodig is.”

Afgelopen november heeft de gemeenteraad het gezondheidsbeleid voor de komende jaren vastgesteld. De gemeente wil met dit beleid werken aan meer gezonde jaren voor iedere inwoner en vooral bestaande gezondheidsachterstanden in lopen. Elk jaar maakt het college daarvoor een uitvoeringsplan. 

Voor 2023 is dit plan nu klaar. Het uitvoeringsplan bevat acties van diverse partners van de gemeente in de wijken en dorpen. Er wordt ingezet op vier programmalijnen:

  • Leefstijl en gedrag: acties vanuit de gemeente of ondersteuning om een gezonde leefstijl en gedrag van Groningers te bevorderen.
  • Kansrijk en weerbaar: ondersteuning bij opvoeden, opgroeien en mentale weerbaarheid.
  • Kennis en integraliteit: kennisontwikkeling en verbindingen tussen interne en externe partners om de gezondheid in de toekomst te verbeteren.
  • Gezondheid in de buurt: activiteiten in de wijk en het dorp die bijdragen aan een gezond leven.