Innovatie

Jonge talentvolle kunstenaars uit Groningen in de prijzen

Leonard Witte en Ivo Smit hebben het prestigieuze Hendrik de Vriesstipendium voor respectievelijk Beeldende Kunst en Literatuur 2021 gewonnen. Dit maakte Berndt Benjamins, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, op zaterdag 11 december bekend.


Leestijd: 2 minuten

Jonge talentvolle kunstenaars uit Groningen in de prijzen
Jonge talentvolle kunstenaars uit Groningen in de prijzen

Het stipendium is een jaarlijks terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele en talentvolle Groninger kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaars ontvangen elk een geldprijs van 6.000 euro, waarmee zij hun ingediende plannen kunnen uitvoeren.

Een jury nomineerde vijf talenten voor Beeldende Kunst: Trudy Oosterhuis, Marnix Sixma, Davey Smand, Jessie Tam en Leonard Witte. In de categorie Literatuur werden Ivo Smit en Maartje Terpstra genomineerd. Dit jaar bestaat de jury uit: Agnes Winter (voorzitter), Barend van Heusden, Bart Nijstad, Chantalla Pleiter, Lejo Siepe en Sandra van Voorst. Zij adviseerden het college van B&W twee van hen tot winnaar te benoemen.

De jury vindt de beeldende kwaliteiten van Leonard Witte ijzersterk en heel authentiek. De kunstenaar trekt zich weinig aan van modes binnen de kunst en blijft onvermoeid doorwerken aan het scheppen van een eigen universum. Voor die eigenzinnigheid en vasthoudendheid heeft de jury een grote waardering. Tegelijkertijd maken de variatie in thema’s en materialen dat het werk niet gaat vervelen en de jury is heel benieuwd hoe dit werk zich verder zal ontwikkelen. Deze kunstenaar timmert al een tijd aan de weg en is wat ons betreft een van de opvallendste talenten in de beeldende kunst in Groningen. De jury vindt dat het werk van deze kunstenaar een grotere waardering en een groter podium verdient en hoopt hieraan bij te dragen met de toekenning van dit stipendium.

Het werk van Ivo Smit is radicaal, experimenteel en authentiek. Het werk stelt de lezer op scherp en daagt uit om zelf verbanden te leggen en betekenissen te geven. De plannen van Ivo zijn meeslepend. Het plan lijkt een opmaat naar een gesamtkunstwerk, waarin oude en nieuwe werelden samenkomen. De jury vindt dit fascinerend en hoopt met deze toekenning die ambitie iets dichterbij te brengen. Het zijn daarbij vooral de wilde creativiteit en het vermogen om een eigen universum te creëren die de jury overtuigden om deze winnaar uit te roepen.

Naast het stipendium maken alle genomineerden ook kans op een publieksprijs van 1.000 euro. De winnaar kan het geldbedrag gebruiken voor de ontwikkeling van zijn/haar carriére. In de tentoonstelling De droom van het kunstenaarschap in Kunstpunt Groningen is t/m 14 januari eerder en recent werk van alle genomineerden te zien. Stemmen voor de publieksprijs kan t/m 11 januari via de stembus in de tentoonstelling of digitaal via kunstpuntgroningen.nl/stem. Kunstpunt is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 12.00 – 17.00 uur.

Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen.