Innovatie

Project LIWYP zet zich in voor internationale toekomst waterstof

Het project LIHYP (Linking Hydrogen Power Potential) is officieel van start gegaan. LIHYP brengt vraag en aanbod van waterstof en belanghebbenden bij elkaar en biedt mogelijkheden voor toekomstige samenwerking.


Leestijd: 1 minuut

Onder het project vallen verschillende pilot voor het gebruik van waterstof. Denk hierbij aan testen met waterstofbakfietsen, waterstof vrachttreinen, waterstofbusstation en proeftuinen in Nederland, België, Denemarken, Frankrijk en Duitsland.

Ook zal er een waterstofplatform-marktplaats in de Noordzee-regio worden opgezet om belanghebbenden met elkaar in contact te brengen en er wordt een solide database gecreëerd van nu tot 2030 voor de vraag, productie en levering van waterstof.

Samen zullen alle partners de eerste stappen zetten voor grensoverschrijdende systeemintegratie voor waterstofinfrastructuren, harmonisatie en standaardisatie. “Internationale samenwerking is de enige weg voorwaarts voor de energietransitie, die urgenter is dan ooit tevoren,” zegt Ingrid Klinge van lead partner New Energy Coalition en projectcoördinator van LiHYP. “Het op elkaar afstemmen van de wil, kennis en praktijk via het LiHYP-project zal de noodzakelijke instrumenten opleveren die effectief zullen bijdragen aan een duurzame, veilige en autonome energietoekomst. Europese samenwerking op zijn best!”

Op 21 en 22 juni kwamen de projectpartners uit de Noordzee-regio bijeen in Groningen voor de aftrap van het project. Het project wordt gefinancierd door de EU in het kader van het Interreg 6B Noordzeeprogramma.