Innovatie

Slecht slapen, slechter geheugen. Maar waarom? Groningse onderzoeker zoekt het uit

Velen hebben het zelf misschien ook wel eens ervaren: wie één of meerdere nachten slecht slaapt heeft een slechter geheugen. Maar hoe komt dat dan? Dat vroeg de Groningse onderzoeker Youri Bolsius zich ook al af. Hij deed er een uitvoerig onderzoek naar, waarop hij op 1 november hoopt te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Slecht slapen, slechter geheugen. Maar waarom? Groningse onderzoeker zoekt het uit
Slecht slapen, slechter geheugen. Maar waarom? Groningse onderzoeker zoekt het uit

Youri Bolsius toonde aan dat geheugenproblemen gerelateerd aan slaapgebrek niet zozeer veroorzaakt worden door het verlies van informatie, maar eerder door problemen met het herinneren van informatie die werd opgeslagen ten tijde van de slaapdeprivatie, zo meldt de Rijksuniversiteit Groningen in een persbericht over het onderzoek.

Bolsius: ‘Slaapgebrek heeft een negatieve invloed op het functioneren van ons brein. Een gebrek aan slaap kan leiden tot verstoringen in cognitieve processen zoals het opslaan en terughalen van ruimtelijke informatie. Het blijkt zelfs dat een korte periode van slaaptekort al kan zorgen voor geheugenproblemen, zoals het vergeten van de locatie waar je de auto vorige avond had geparkeerd”.

Experimentele studies hebben volgens Bolsius aangetoond dat geheugenproblemen met name komen door verstoringen van moleculaire processen in een specifiek hersengebied, genaamd de hippocampus. Er zijn echter nog veel onduidelijkheden omtrent wat er misgaat met geheugenprocessen in het slaapgedepriveerde brein.

In zijn promotieonderzoek onderzocht Bolsius aan de hand van muizenstudies  hoe slaaptekort hippocampus-afhankelijke geheugenprocessen verstoort. Deze studies toonden aan dat slaapdeprivatie zorgt voor een vermindering van de verbindingen tussen hersencellen (genaamd neuronen) in de hippocampus.

“Tevens vonden we dat geheugenproblemen gerelateerd aan slaapdeprivatie niet zozeer veroorzaakt worden door het verlies van informatie, maar eerder door problemen met het herinneren van informatie die werd opgeslagen ten tijde van de slaapdeprivatie. Daarnaast laten we zien dat er verschillende methoden succesvol kunnen worden toegepast om deze ogenschijnlijke “verloren” informatie terug te halen”.

Volgens de RUG  zorgt Bolsius’ proefschrift voor belangrijke nieuwe inzichten in veranderingen in geheugenprocessen na slaaptekort.

Proefschrift: http://hdl.handle.net/(…)fb-86cc-8b15f3623cd0