Innovatie

UMCG stopt met leenparaplu's: teveel plu's al heel lang uitgeleend

De leenparaplu voor patiënten, bezoekers en medewerkers van het UMCG is niet meer. In 2014 schafte het UMCG meerdere leenparaplu’s aan die een plekje kregen in speciale bakken bij een aantal in – en uitgangen van het ziekenhuis. Handig om droog van het ene naar het andere gebouw te lopen, zo was de gedachte. Inmiddels zijn er zoveel paraplu’s langdurig uitgeleend dat het UMCG besloten heeft om geen nieuwe meer aan te schaffen, zo schrijft het ziekenhuis.


Leestijd: 1 minuut

De paraplu’s zijn niet te missen: diepblauw met oranje tekst. Het UMCG vergelijkt het initiatief met de witte leenfietsen op de Hoge Veluwe: een bezoeker, patiënt of UMCG’er pakt een leenplu, loopt droog naar het volgende gebouw en steekt de plu daar weer in een van de speciale bakken.

Dat gebeurde dus lang niet altijd. Wat dat betreft steekt het UMCG ook een beetje de hand in eigen boezem. Want op de paraplu’s stond weliswaar dat het een leenparaplu was, maar wat er niet bij stond, is wannéér die paraplu’s weer terug moesten zijn, schrijft het ziekenhuis op de eigen website. “En dat is misschien de reden dat veel van de leenparaplu’s al jaren zijn uitgeleend.”

Inmiddels concludeert het ziekenhuis dat ‘echt heel veel mensen’ nu dankzij de leenplu’s beschermd zijn tegen wind en regen. De lege bakken werden nog vaak aangevuld, maar de pandemie en het besmettingsgevaar maakte daar een eind aan. Inmiddels zijn alle leenplu’s verdwenen, maar worden er dus ook geen nieuwe meer aangeschaft.