Innovatie

Verkeerswijzer Groningen leert Oekraïense vluchtelingen over verkeersregels in Nederland

Verkeerswijzer Groningen verspreidt de komende weken een nieuwe brochure voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland, met daarin de belangrijkste Nederlandse verkeersregels voor voetgangers en fietsers.


Leestijd: 1 minuut

Verkeerswijzer Groningen leert Oekraïense vluchtelingen over verkeersregels in Nederland
Verkeerswijzer Groningen leert Oekraïense vluchtelingen over verkeersregels in Nederland

In de brochure worden de Nederlandse verkeersregels toegankelijk in beeld uitgelegd. De brochure verscheen in 2016 al in het Nederlands, Engels, Frans, Arabisch en Tigrinya (de taal die in Eritrea wordt gesproken) en is nu op veler verzoek vertaald voor Oekraïense vluchtelingen.

Verkeerswijzer Groningen zorgt er in de provincie Groningen samen met de Veiligheidsregio voor dat alle Oekraïners een exemplaar ontvangen. Daarnaast wordt de brochure ook in andere provincies ingezet.

De brochure ‘Verkeer in Nederland’ is in 2016 ontwikkeld om nieuwkomers in Nederland kennis te laten maken met de voornaamste verkeersregels voor voetgangers en fietsers in ons land. Dat gebeurt op een toegankelijke manier door middel van tekeningen van ‘goede’ en ‘foute’ verkeerssituaties, begeleid door korte teksten. De brochure wordt in het hele land bij verkeerseducatie ingezet. 

Sinds de komst van Oekraïense vluchtelingen in ons land klinkt steeds vaker de vraag om een vertaling van de verkeersbrochure. Omdat sommige vluchtelingen Russischtalig zijn, is de brochure vertaald in het Oekraïens en Russisch. Tegelijkertijd is er een gewijzigde herdruk verschenen van de oorspronkelijke uitgave van de brochure. Groningse inwoners en organisaties kunnen de brochure gratis aanvragen bij Verkeerswijzer Groningen. 

Verkeerswijzer Groningen is een initiatief van de gezamenlijke overheden in de provincie Groningen. Onder deze naam organiseren zij verkeersveiligheidscampagnes en educatie-activiteiten om het aantal verkeerslachtoffers verder terug te dringen.