Nieuws

Bevrijdingsdag Groningen: dit is er te doen

Bevrijdingsdag is vanochtend afgetrapt met het hijsen van de vlag aan de Martinitoren en het luiden van de klokken. Er is vandaag van alles te doen om de vrijheid te vieren. Breng je een bezoek aan het Bevrijdingsfestival in Stadspark? Of struin je langs de vrijmarkt op het Bernoulliplein? Lees hier wat er allemaal te doen is.


Leestijd: 2 minuten

Bevrijdingsdag Groningen: dit is er te doen
Bevrijdingsdag Groningen: dit is er te doen

Bevrijdingsfestival Stadspark

Het grootste evenement van de dag is het Bevrijdingsfestival op de Drafbaan in het Stadspark. Van 12.00 tot 23.30 is er van alles te doen. Het festival bestaat dit jaar uit drie stages, dertig verschillende artiesten, een reuzenrad, een foodtruckfestival, wijnbar, kids area en een tuin van de vrijheid. Op het hoofdpodium zijn optredens van onder meer Froukje (ambassadeur van de vrijheid), The Opposites, Goldkimono, MEROL, Prins S. en de Geit, SHANTEL & Bucovina club Soundsystem en Steeby & the Better Days. Het  evenement is dit jaar weer gratis.

Vervoer: het festival is met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets goed te bereiken. Rondom de Drafbaan zijn verschillende fietsenrekken neergezet.

Recyclebare bekers: er wordt dit jaar geen wegwerpplastic gebruikt, maar recyclebare bekers. Bij de ingang krijg je een bekertoken. Die lever je in als je je eerste drankje bestelt. Daarna kun je elke keer je beker weer inleveren bij de bar als je een nieuw drankje haalt. Geen zin om met die beker rond te lopen? Je kunt ‘m ook weer wisselen voor een token.

Cashless: bij elke bar kun je makkelijk met je pinpas betalen, dus je hoeft geen munten te kopen. Liever cash betalen? Dan kun je je cashgeld bij het infopunt inruilen voor een Cashpas.

Leutje Festival Bernoulliplein

Op het Bernoulliplein vindt vandaag voor de 15de keer het populaire Leutje Festival plaats. Dit kleinere zusje van het Bevrijdingsfestival duurt van 10.00 tot 18.30 uur. Op het programma staat niet alleen een vrijmarkt, maar er is ook muziek, eten, drinken en workshops.

Het Leutje Festival begon aanvankelijk als buurtfeestje dat een aantal bewoners van het Bernoulliplein organiseerde voor hun kinderen. Uiteindelijk is dit initiatief uitgegroeid tot een zeer geliefd multicultureel wijkfeest met alleen al honderden mensen die met een kleedje op de vrijmarkt staan. De markt start om 10.00 uur.

Om 11:45 opent wijkdichter Willemijn van de Walle officieel het podium. Op het podium spelen verder de volgende bands: Les deux gitares, Groninger Ukelele society, The davies Vieux, Honey jar en 4Horsmen.

Rondom het podium en de vrijmarkt zijn er een optreden van circus Santelli, workshop Ukelele spelen, een draaimolen, springkussens, schminken, knutselen, steekijs van AndrIJS en horeca verzorgd door Salmagundi.

Bevrijdingsbos Noorddijk

Ook in het Bevrijdingsbos, aan de rand van Groningen bij Noorddijk, wordt als vanouds de bevrijding gevierd. Het programma begint daar om 11.00. Dit jaar is de gastgemeente Pekela. Burgemeester Jaap Kuin zal een toespraak houden. Het programma wordt muzikaal ondersteund door Harmonie '67 en Anton Smit.

Het Bevrijdingsbos in Groningen bestaat uit 30.000 esdoorns, en is een eerbetoon en dankbetuiging aan de Canadese veteranen van de Tweede Canadese Infanteriedivisie, die tussen 13 en 16 april 1945 onder leiding van generaal A.B. Matthews de stad hebben bevrijd. Met dit bos zal de herinnering aan de offers die Canadezen, Polen, Belgen en andere buitenlandse militairen en de Nederlandse verzetsstrijders voor de vrijheid brachten, levend gehouden worden.