Nieuws

Echt heel klein sprankje hoop op verlenging Stones-expo: ‘Zolang de vrachtwagen nog niet voor de deur staat…’

Met het verlengen van de lockdown lijkt het erop dat de Rolling Stones-expositie in het Groninger Museum niet meer open kan. De lockdown is verlengd tot 20 april en de expositie Unzipped kan tot 18 april in Groningen blijven staan. “De kans op een verlenging is heel klein”, zegt museumdirecteur Andreas Blühm. “Maar zolang de vrachtwagen nog niet voor de deur staat om alles op te halen, is er een beetje hoop. We hebben het echter niet zelf in de hand.”


Leestijd: 3 minuten

Echt heel klein sprankje hoop op verlenging Stones-expo: ‘Zolang de vrachtwagen nog niet voor de deur staat…’
Echt heel klein sprankje hoop op verlenging Stones-expo: ‘Zolang de vrachtwagen nog niet voor de deur staat…’

'Een drama'
Blühm kijkt al een tijdje niet meer met plezier naar de persconferenties van het kabinet. “Het zorgt vaak voor teleurstelling. Dan mag je open, dan moet je weer dicht. Of dichtblijven. We wisten natuurlijk ook al wel wat ze dinsdagavond gingen zeggen. Het was een bevestiging van wat we al vreesden. Dit is natuurlijk een drama als je kijkt naar wat het voor Unzipped betekent”, aldus Blühm. 

De kans is uiterst klein dat de expositie in fysieke vorm nog open kan. “De rek is er qua verlengen wel uit”, zegt de museumdirecteur. “We gaan natuurlijk nog praten, maar er is niet veel reden tot hoop.” De tentoonstelling reist vanuit Groningen namelijk door naar het Franse Marseille. De coronacijfers zijn daar op dit moment niet gunstig, maar over het algemeen is de verwachting dat het virus zich in de zomermaanden minder verspreidt. Blühm: “De bal ligt bij de Stones en het museum in Marseille. We hebben het niet zelf in de hand.” 

Nu al afbreken
Mochten er geen twijfels zijn over de opening van de expositie in Marseille, dan is er voor het Groninger Museum weinig perspectief. “Dan kunnen we de expositie nu wel afbreken. Dan hebben we er in ieder geval rustig de tijd voor”, aldus Blühm, die aangeeft vrij snel duidelijkheid te hebben over het laatste sprankje hoop. 

De museumdirecteur baalt ervan dat musea amper worden genoemd in de persconferenties van het kabinet. “Cultuur wordt altijd als laatste besproken. Net alsof het niet belangrijk is. Het wordt vaak gezien als vrijetijdsbesteding en luxe. Daar zijn wij het niet mee eens. En natuurlijk snap ik dat men wil voorkomen dat iedereen gaat reizen. In Italië mag je nu niet reizen tussen provincies, maar de musea zijn wel open. Als we dat hier zouden hebben, dan kunnen de Groningers in ieder geval de expositie nog zien.”

Bezoeken op afspraak
Los daarvan vindt Blühm ook dat het museum veilig open kan. “Je kunt nu winkelen op afspraak, maar eigenlijk deden wij voor de tweede lockdown al precies hetzelfde. We hadden al timeslots. Onze suppoosten wisten precies of er vijf of acht mensen in een zaaltje mochten zijn. Je werd dan gevraagd of je even wilde wachten. Dat liep vlekkeloos. Er is niemand besmet geraakt in het museum.”

Online expositie
Het museum opende onlangs een online versie van de tentoonstelling, waarbij je virtueel door het museum kunt wandelen. Je kunt de hele expositie dan zien voor nog geen tientje. “Dit is heel innovatief”, zegt Blühm. “Er is geen museum die zo’n uitgebreide ervaring biedt. Ook zie je nog niet vaak dat er gebruik wordt gemaakt van een paywall. De online expositie is echter niet onze redding. Het aantal bezoekers loopt in de honderden. Misschien neemt het nog wat toe, omdat een fysiek bezoekje nu uitgesloten lijkt. De mensen zijn het nog niet gewend. Het is wel goed dat we dit hebben gedaan. We weten nu iedereen gewoon het liefste – net als bij een concert – live naar een tentoonstelling gaat.” 

‘De Bowie-reserves zijn we nu wel kwijt’
Het vermoedelijke sluiten van de expositie wordt een flinke financiële strop. In de eerste drie weken trok Unzipped ongeveer 20.000 bezoekers. “We hadden gerekend op 150.000 bezoekers, met een maximale uitloop naar 200.000 bezoekers. De tekorten lopen in de tonnen. De reserves die we met de Bowie-tentoonstelling hadden opgebouwd, zijn nu wel weg”, zo besluit Blühm. 

De online expositie over de Rolling Stones, Unzipped, is voor nog geen tientje te bekijken op de website van het Groninger Museum.