Nieuws

Van Dalen Cigars mag als enige in Noord-Nederland exclusieve Cubaanse sigaren verkopen

Eigenaar Rinse van Gans van sigarenspeciaalzaak Van Dalen Cigars mag zich sinds dit jaar een ‘Habanos specialist’ noemen, ofwel een expert op het gebied van Cubaanse sigaren. De eigenaar behaalde een speciaal examen op Cuba, waardoor hij als enige sigarenzaak in Noord-Nederland exclusieve Cubaanse sigaren mag verkopen.


Leestijd: 1 minuut

Om het examen te halen moet Van Gans “werkelijk alles weten over de Cubaanse sigaar. Van het planten van het zaadje tot het rollen ervan.” Eerder mocht hij al wel Cubaanse sigaren verkopen, maar sinds zijn behaalde examen krijgt hij “echt bijzonder spul binnen, zoals limited editions waar een enorme vraag naar is.”

De sigarenspeciaalzaak aan de Waagstraat opende in april 2021 zijn deuren en wordt steeds meer een “ontmoetingsplek”, vertelt Van Gans. Sinds het behalen van zijn examen ziet hij ook een opvallende toename van het aantal klanten uit het buitenland.

Het examen werd afgenomen op Cuba en was de afsluiter van een serie werkbezoeken aan plantages en fabrieken, waaronder de Cohiba-fabriek. “Dan sta je daar op die plek vol geschiedenis. De heilige graal, waar nog steeds de meest gewilde sigaren ter wereld worden gerolden met een geur van tabak die daar alomtegenwoordig is, dat is toch wel indrukwekkend.”