Nieuws

Gezocht: Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw

Gezocht: Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw en grote waternavel. De gemeente Groningen wil graag weten waar deze planten groeien. Het gaat om invasieve exoten en daar wil de gemeente graag vanaf. Stadjers worden dan ook opgeroepen er melding van te maken als ze zo’n plant in de openbare ruimte hebben gezien.


Leestijd: 1 minuut

Invasieve exoten als de Japanse duizendknoop verdringen de inheemse planten. Het zijn namelijk zulke woekerplanten dat ze de ruimte van de natuurlijke planten overnemen. Dat leidt tot minder biodiversiteit, wat slecht is voor de natuur.

Daarnaast kan de Japanse Duizendknoop bijvoorbeeld wegen, funderingen en kades beschadigen. De gemeente wil daarom van de woekerplanten af en komt met een aanvalsplan. Daarvoor worden mensen gevraagd hier door te geven als ze een woekerplant hebben gezien. Onder de melders worden plantenpakketten ter waarde van 50 euro verloot.

Op de site staan ook tips om zelf woekerplanten te verwijderen. Gooi de Japanse duizendknoop bijvoorbeeld nooit in de groene gft-container, zo verspreid je hem juist, tipt de gemeente.