Nieuws

IMG: 36.000 Groningen ontvangen hogere vergoeding voor immateriële schade

Zo’n 36.000 Groningers krijgen komende weken met terugwerkende kracht alsnog een hogere vergoeding voor immateriële schade als gevolg van de aardbevingen. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) had eerder al aangekondigd de regeling te verruimen. De helft van de ongeveer 70.000 Groningers die ooit een aanvraag hebben gedaan, komt hiervoor in aanmerking.


Leestijd: 1 minuut

De IMG start vanaf volgende week met het uitkeren van de hogere vergoedingen. In totaal wordt hiermee ruim 45 miljoen euro extra aan schadevergoeding uitgekeerd. Daarnaast is het vanaf 23 oktober mogelijk om een aanvraag te doen voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. 

Verruimingsmaatregelen voor immateriële schade

Eerder dit jaar kondigde het IMG aan de regeling voor immateriële schade te verruimen. De verruiming geldt in de eerste plaats voor Groningers die te maken hebben (gehad) met sloop/nieuwbouw van hun woning, of te maken hebben (gehad) met versterkingsmaatregelen omdat hun woning als onveilig is beoordeeld. Deze mensen hebben recht op de hoogste vergoeding voor immateriële schade van 5.000 euro. Daarnaast worden de vergoedingen binnen huishoudens gelijkgetrokken.

Mensen die door de verruiming recht hebben op een (hogere) vergoeding ontvangen in principe voor 20 oktober automatisch bericht. In sommige gevallen vergt het iets meer tijd om de beoordeling te doen, zegt het IMG. Dit gaat vooral om dossiers met meer complexiteit in de data, zoals een aantal oudere bezwaar- en herzieningsdossiers en dubbel binnengekomen aanvragen. Deze aanvragers krijgen voor eind november bericht.

Nieuwe aanvragen voor immateriële schade

Om de verruimingsmaatregelen goed uit te voeren, is het sinds 17 juli tijdelijk niet mogelijk om een nieuwe aanvraag voor immateriële schade te doen. Zodra alle eerdere aanvragers die recht hebben op een (hogere) vergoeding daarover zijn geïnformeerd, is het weer mogelijk om een nieuwe aanvraag in te dienen. Nieuwe aanvragen worden dan meteen volgens de nieuwe regels beoordeeld. Ook jongvolwassenen van 18 jaar en ouder kunnen zo’n aanvraag indienen.