Een ruime meerderheid van de ondernemingen die reageerden had te maken met “fouten in de aanslag, gebrekkige communicatie en een complex bezwaarproces.” Platform Reclamebelasting is bang dat dit zich kan ontwikkelen tot een structureel probleem dat mogelijk veel ondernemers zal treffen.
Problemen
Ondernemers ervaren veel fouten in de uitvoering van de reclamebelasting. Ze zeggen bijvoorbeeld dat gegevens “onjuist of onduidelijk” zijn. Een voorbeeld hiervan is de berekening van de oppervlaktemeting van reclame. Het tarief dat de ondernemer moet betalen hangt hier deels van af, maar de berekeningen lijken volgens Platform Reclamebelasting vaak niet te kloppen.
Verder ervaren ondernemers dat het lastig is om bezwaar te maken tegen de reclamebelasting. Dit proces wordt ervaren als “onnodig ingewikkeld.” Ze lopen aan tegen verouderde of foutieve inloggegevens, niet-functionerende digitale portals en of krijgen als antwoord op hun bezwaar een standaardreactie zonder inhoudelijke onderbouwing.
Ook ervaren ondernemers de communicatie vanuit de gemeente als “gebrekkig.” Wanneer een ondernemer reclame wil maken dan wordt er geen voorlichting over de belasting gegeven, of wordt informatie hierover te laat verzonden.
Volgens het Platform Reclamebelasting wordt het doel van de belasting, namelijk het tegengaan van “verrommeling in de openbare ruimte”, niet gehaald. Ondernemers vinden echter dat dit in de praktijk nauwelijks zichtbaar is terwijl de lasten wel hoog zijn.
Enquête
Om een beter beeld te krijgen van de situatie roept het platform ondernemers op om een enquête in te vullen. De gemeente gaat de reclamebelasting halverwege dit jaar evalueren, en dan wil Platform Reclamebelasting de resultaten aandragen.
Platform Reclamebelasting
Platform Reclamebelasting werd eind 2024 in het leven geroepen voor ondernemers om gezamelijk bezwaar te kunnen maken tegen de reclamebelasting. Het is een initiatief van verschillende bedrijvenverenigingen en advocatenkantoren.