Nieuws

Remkes wil Groningen op de lange termijn substantieel sterker maken

Johan Remkes begint vandaag als voorzitter van het Nationaal Programma Groningen (NPG). Hij begint met een time-out voor de organisatie, waarin hij gesprekken wil voeren en wil nadenken over een vitale toekomst voor Groningen. Dat zegt hij in een interview met Dagblad van het Noorden.


Leestijd: 1 minuut

Zijn parttime voorzitterschap bij de NPG is voor Remkes een weerzien met de provincie Groningen. Hij is er geboren en begon er zijn carrière in de gemeentelijke en provinciale politiek. 

Lange termijn

In de time-out wil hij nadenken over de manier waarop de 1,15 miljard euro kan worden besteed waarmee Groningen aan een vitale toekomst moet worden geholpen. “Ik wil kijken of we de impact van het programma nog groter kunnen maken”, zegt hij tegen Dagblad. “Dat de plannen waar het NPG geld in steekt Groningen ook op de lange termijn substantieel sterker maken. Het programma moet geen pinautomaat zijn waar iedereen met een leuk project even wat geld uit kan halen.”

Hij wijst erop dat de 1,15 miljard die het NPG tot 2030 heeft door het Rijk is bedoeld als ‘startkapitaal’. Het totaalbedrag aan investeringen moet aan een veelvoud komen. Dat betekent dat samenwerking nodig is met andere financiers om het programma uit te voeren, zoals het Rijk en Brussel, maar ook het bedrijfsleven. “Ik ga graag met hen in discussie over de manier waarop we met het NPG resultaten kunnen boeken en bij voorkeur projecten kunnen steunen die ook landelijk van betekenis zijn.”