Nieuws

Republikeinse Ineke van Gent leidt Willem-Alexander en Maxima met verve rond op Schier

Koning Willem-Alexander had gisteren weinig te vrezen op Schiermonnikoog. Hij werd goed beschermd door twee sterke vrouwen, en hij liep er dan ook zeer op zijn gemak. Die vrouwen waren koningin Maxima, én de burgemeester van Schiermonnikoog zoals te zien op onderstaande foto’s.


Leestijd: 2 minuten

De koning vergezeld door de koningin en burgermeester Ineke van Gent
De koning vergezeld door de koningin en burgermeester Ineke van Gent

De burgemeester van Schiermonnikoog is Ineke van Gent. Zij was van 1985 tot 1994 gemeenteraadslid van Groningen voor GroenLinks. In die jaren was ze óók bekend vanwege haar gevoel voor humor, die haar ook in volgende functies niet in de steek heeft gelaten. Ze werd later Kamerlid, en regiodirecteur van Nederlandse Spoorwegen. In 2017 werd ze benoemd tot burgemeester van Schiermonnikoog.

Gistermiddag mocht ze de koning en koningin rondleiden op ‘haar’ eiland. Ze brachten onder meer een bezoek aan het klooster van de monniken en aan de supermarkt.

Het koninklijk bezoek trok gistermiddag onverwacht veel bekijks, het leek een soort Koningsdag op Schiermonnikoog. Het koninklijk paar had eerder gisteren ook al een bezoek gebracht aan andere Waddeneilanden. Het was de eerste keer dat een koninklijk paar op het Waddeneiland was.

Republikeins

Dat Ineke van Gent het koninklijk paar nu hartelijk begeleidde is een tikje opmerkelijk, omdat Ven Gent in haar tijd als Tweede Kamerlid steevast weg bleef bij Prinsjesdag. Volgens haar heeft ze helemaal niets tegen de leden van het Koninklijk huis persoonlijk, maar ze is overtuigd republikein. In 2001 behoorde zij tot de minderheid die tegen het wetsvoorstel stemden waarin aan de prins van Oranje toestemming werd verleend voor een huwelijk met Máxima.

Koninklijke onderscheiding geweigerd

Bij haar vertrek als Kamerlid op 20 september 2012 kwam Van Gent automatisch in aanmerking voor een koninklijke onderscheiding, omdat zij langer dan tien jaar Kamerlid was geweest. Deze werd echter door haar geweigerd, uit republikeinse overtuiging en omdat ze ‘er weinig mee heeft dat je een onderscheiding krijgt omdat je ergens langere tijd zit’, zo is te lezen in De Volkskrant.

In elk geval stond haar overtuiging haar rol als gastvrouw gisteren totaal niet in de weg, en ze zorgde voor een hartelijke en perfect verlopen ontvangst.

En mocht ze gistermiddag wél door iemand aan haar Republikeinse overtuiging zijn herinnerd, dan zal ze zich daar ongetwijfeld met een haar kenmerkende gevoel voor humor wel weer uit gered hebben.