Nieuws

Twee incidenten op Airport Eelde; traumaheli verliest luik tijdens vlucht

De traumahelikopter van het UMCG is eerder dit jaar tijdens een vlucht vanaf Groningen Airport Eelde een metalen inspectieluik van 30 bij 60 centimeter verloren. Dat blijkt uit de Kwartaalrapportage Luchtvaart van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid die donderdag werd gepubliceerd. De Inspectie deed ook onderzoek naar een incident waarbij twee leerling-piloten bijna met elkaar in botsing kwamen boen Yde en Tynaarlo.


Leestijd: 1 minuut

Twee incidenten op Airport Eelde; traumaheli verliest luik tijdens vlucht
Twee incidenten op Airport Eelde; traumaheli verliest luik tijdens vlucht

Het incident met de traumahelikopter vond plaats op 7 februari van dit jaar. Tijdens de terugvlucht naar Eelde hoorde de bemanning een onbekend geluid. Bij een inspectie van de heli na de landing bleek dat het motorinspectieluik van de helikopter was verdwenen. Dit metalen object (van 30 bij 60 centimeter) was tijdens de vlucht van de helikopter gevallen.

In de rapportage wordt ook een incident beschreven waarbij het bijna misging in het luchtruim boven Yde en Tynaarlo. Tijdens een trainingsvlucht in november 2020 vlogen twee eenmotorige vliegtuigjes recht op elkaar af. De twee vliegtuigen misten elkaar op ongeveer 150 meter.

Daarnaast wordt in het rapport nog melding gemaakt van een incident op het vliegveld van Stadskanaal, op 2 maart van dit jaar. Een microlight aeroplane maakte een harde landing waarbij het neuswiel afbrak en de propeller
beschadigd raakte. De twee inzittenden bleven ongedeerd.