In beeld

Steeds meer ouders regelen hun scheiding in goede harmonie

Wanneer een stel uit elkaar gaat is het zaak om alles goed te regelen. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Het is immers belangrijk dat het leven van de kinderen zo normaal mogelijk doorgaat als papa en mama niet meer samen in één huis wonen. Meestal wordt er gewerkt met een convenant en een ouderschapsplan. Hierin worden zaken vastgelegd als waar de kinderen gaan wonen, wanneer ze bij de andere ouder zijn en hoe de schoolvakanties worden verdeeld. Ook worden er afspraken vastgelegd over schoolkeuze, medische behandelingen en dergelijke.


Leestijd: 2 minuten

Law and Justice concept. Mallet of the judge, books, scales of justice. Gray stone background, reflections on the floor, place for typography. Courtroom theme.
Law and Justice concept. Mallet of the judge, books, scales of justice. Gray stone background, reflections on the floor, place for typography. Courtroom theme.

Wat als de ouders er samen niet uit komen?

Het mooiste is natuurlijk wanneer ouders samen om de tafel gaan zitten en afspraken over de kinderen op papier zetten. Maar zo gaat het niet altijd. Soms is het daarom nodig om een mediator in te schakelen. Die spreekt beide ouders, samen of apart. Vervolgens worden de wensen van beide partijen op papier gezet en probeert de advocaat met beide ouders tot overeenstemming te komen. Er is veel aan gelegen om dit voor elkaar te krijgen. Een vechtscheiding is voor kinderen natuurlijk een heel vervelende situatie.

Wat doet een familierechtadvocaat nog meer?

Wanneer heb je, naast een echtscheiding, nog meer een familierecht advocaat nodig? De familierechtadvocaat regelt ook andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan een conflict over een erfenis. Maar ook bij de adoptie van een kind of de voogdij bij overlijden van de ouders behoort tot het takenpakket van de advocaat familierecht. Alles wat te maken heeft met het gezin of de persoonlijke levenssfeer valt onder dit vakgebied. Het is een richting waar advocaten vaak bewust voor kiezen. Het geeft uiteraard heel andere zaken ter behandeling dan een strafrecht- of arbeidsrecht advocaat. De familierecht advocaat is vaak tevens mediator. Hij bemiddelt niet alleen tussen echtelieden maar kan bijvoorbeeld ook met minderjarige kinderen spreken over hun wensen ten aanzien van de omgang met beide ouders.

Wordt de advocaat vergoed door de rechtsbijstand?

Als je verzekerd bent voor rechtsbijstand dan worden de advocaatkosten bij een echtscheiding meestal vergoed. Wel is het verstandig om je polis hier op na te kijken. Het is natuurlijk altijd goedkoper om een gezamenlijke advocaat te nemen. Soms geldt bij een echtscheiding een eigen risico dat betaald moet worden. Ook is het belangrijk te weten of er een maximum is dat door de verzekeraar wordt vergoed. Dit voorkomt onaangename verrassingen achteraf.

Kies een ervaren advocatenkantoor

Het is belangrijk om bij een echtscheiding een ervaren en betrouwbaar advocatenkantoor in de arm te nemen. Je kunt contact opnemen met De Brouwer Advocaten. Bij dit kantoor werken advocaten die ruime ervaring heeft met het behandelen van echtscheidingszaken. Veel stellen die de scheiding in goede harmonie willen regelen, willen dat de procedure zo snel mogelijk wordt afgewikkeld. Dan kunnen beide partijen weer verder met hun eigen leven.