Cultuur & Uitgaan

Claudia de Breij laat Nederland in prachtig Gronings kennis maken met muziek van Ede Staal

Cabaretière Claudia de Breij heeft Nederlanders die zijn muziek nog niet kenden tijdens haar Oudejaarsconference kennis laten maken met de muziek van Groningens meest bekende zanger, Ede Staal. Ze zong het lied “'Het het nog nooit zo donker wèst of t wer altied wel weer licht…'”, als onderdeel van een nieuw, eigen lied, in accentloos Gronings, waar ze dan ook heel erg lang op had geoefend, zo  vertelde ze.


Leestijd: 1 minuut

Claudia de Breij laat Nederland in prachtig Gronings kennis maken met muziek van Ede Staal
Claudia de Breij laat Nederland in prachtig Gronings kennis maken met muziek van Ede Staal

Ede Staal, geboren in Warffum en  in 1986 overleden, is in Groningen zéer bekend en nog steeds zeer geliefd. Maar ook buiten Groningen wordt de muziek van deze man die wel de “Groningse Jacques Brel” wordt genoemd, vaak beluisterd, ook meer dan 35 jaar na zijn dood.

Claudia de Breij vertelde aan RTV Noord dat het lied van Ede haar zelf ook zeer had geraakt. “Ik hoorde het lied voor het eerst toen ik het zelf heel zwaar had. En dan, als je er in zo’n periode naar luistert, helpt die tekst je ook”, zo vertelde ze.

Begin dit jaar zag ze op de televisie lange rijen staan van Groningers die voor gemeentehuizen wachtten, om in aanmerking te komen voor compensatie na aardbevingsschade. Toen ze dat zag besloot ze om haar conference niet in Amsterdam te doen, zoals ze eerder van plan was, maar in Groningen.

Toen ze dat eenmaal had besloten vond ze dat ze zich ook écht in Groningen wilde verdiepen, en zo bedacht ze ook dat ze het lied van Ede Staal wilde zingen. “Ik had er wel honderdduizend keer naar geluisterd. En ik heb ook gekeken naar de uitgeschreven tekst. Zo heb ik het kunnen oefenen”, zo liet ze weten aan de tafel bij RTV Noord.

Volgens Claudia de Breij is de rest van Nederland zich er niet voldoende van bewust hoe groot de gevolgen zijn van de aardbevingsschade. Volgens haar is deze problematiek in Groningen symbolisch voor hoe veel zaken in Nederland worden geregeld, waarbij eerst wordt gedacht aan het geld, en pas daarna aan mensen.

(Onderstaande video is een passage uit een uitzending van Bij Matthijs, waar ze Ede Staal zingt aan het eind van haar nieuwe eigen lied “Luister naar me”).