Cultuur & Uitgaan

Expositie ‘Goed uit hout gesneden’ te zien in de Stadsgalerie

In de Stadsgalerie in Groningen is gistermiddag, zondag, de expositie ‘Goed uit hout gesneden’ geopend. Vier noordelijke grafici – Eline Brontsema, Grietje Postma, Siemen Dijkstra en Tim Blaauw – tonen er ruim een maand lang hun kleurenhoutsnedes.


Leestijd: 2 minuten

Expositie ‘Goed uit hout gesneden’ te zien in de Stadsgalerie
Expositie ‘Goed uit hout gesneden’ te zien in de Stadsgalerie

“De hoogdrukmethode is een van de oudste drukvormen” legt Siemen Dijkstra (54) uit over de grafische techniek die de vier kunstenaars toepassen. De drukvorm doet denken aan het principe van een stempel. Eeuwen geleden werd de hoogdrukmethode al gebruikt voor het maken van boeken. In een plat stuk hout werd, in spiegelbeeld, op zo’n manier een letter uitgesneden dat de letter hoger lag dan alles wat geen letter was. De uitgesneden letter werd ingeinkt en afgedrukt.

Om kleur toe te voegen – zoals de exposerende kunstenaars doen – is de methode gecompliceerder. Het hout wordt eerst ingeinkt met drukinkt in de lichtste kleur en vervolgens afgedrukt op papier. Hierna worden de delen in de houtplaat die de gedrukte kleur moeten krijgen uitgesneden of uitgegutst. Vervolgens wordt de houtplaat ingeinkt en gedrukt met een andere kleur, die vaak donkerder is. Door deze werkwijze te herhalen kan een prent laag voor laag worden opgebouwd. Uit het plaatje hout wordt steeds meer weggesneden terwijl op het papier de prent steeds verder groeit. “Ik heb het idee dat je door deze techniek beter begrijpt wat je ziet”, zegt Dijkstra, “want doordat je de lagen uitvoerig analyseert en over elkaar heen drukt, ben je er veel intensiever mee bezig.” 

Verrassingseffect

Maar hoewel de techniek van de exposerende kunstenaars dezelfde is, zijn de werken zeer verschillend. Eén van de werken die wordt tentoongesteld is Het Antiquariaat van Eline Brontsema (33), waarmee ze het antiquariaat aan de Folkingestraat heeft afgebeeld. Het leuke aan de methode vindt Brontsema de grote hoeveelheid verschillende klusjes die bij het werk komt kijken. “En er zit ook een soort verrassingseffect in het werk”, voegt ze eraan toe. "Doordat de drukpers tussen de kunstenaar en het resultaat in zit, weet je ook als kunstenaar zelf niet precies hoe iets eruit komt te zien. Dat zorgt ervoor dat je steeds verder wil gaan, omdat je zelf ook benieuwd bent naar het eindresultaat.”

Groningen hoogdrukstad van Nederland

De hoogdrukmethode heeft een lange geschiedenis in Groningen. “Je kunt Groningen gerust de hoogdrukstad van Nederland noemen”, zegt Dijkstra. Hij wijst op het verleden van de stad en de provincie, met vele drukkerijen, lettergieterijen en uitgeverijen. Maar hij noemt ook de goede grafiekopleiding die Kunstacademie Minerva jarenlang heeft aangeboden en waar drie van de vier exposerende kunstenaars hun vak hebben geleerd. “De meeste Nederlandse houtsnijders komen uit Groningen”, durft de kunstenaar te stellen.

De Stadsgalerie is een galerie in het centrum van Groningen voor hedendaagse figuratieve kunst. Naast wisselende exposities is er werk te zien van Peter Durieux, Marein Konijn, Joost Doornik, Magna Postma, Annemarie de Groot en Esther Leuvenink. De galerie is geopend van donderdag tot en met zondag 13:00 tot 17:00. De expositie ‘Goed uit hout gesneden’ is nog te zien tot en met zondag 3 april.