Cultuur & Uitgaan

Groninger Museum zondag 150 jaar

Het Groninger Museum bestaat aanstaande zondag 150 jaar. Om dat te vieren, organiseert het museum door het jaar heen verschillende activiteiten, te beginnen met een kinderfeest op vrijdag 23 februari, want “kinderen zijn de bezoekers van de komende 150 jaar”.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Groninger Museum
Foto | Groninger Museum

In 1894 opende het museum zijn deuren voor het eerst als het ‘Groninger Museum van Provinciale Oudheden’, in een gloednieuw gebouw aan de Praediniussingel in Groningen, ontworpen door Rijksbouwmeester C.H. Peeters. Inmiddels is het Groninger Museum alweer dertig jaar gevestigd in het iconische gebouw, ontworpen door Alessandro Mendini.

Feestje met de JuniorClub

Het feest wordt vrijdag afgetrapt met een feestje voor de JuniorClub van het Groninger Museum. Er wordt een speciale activiteit georganiseerd en er is taart. Elk nieuw lid van de JuniorClub ontvangt een cadeau.

Behind the Scenes

Vanaf vrijdag 29 maart krijgen bezoekers de kans om achter de schermen van het museum te kijken tijdens de tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes. Deze expositie laat zien hoe een collectie ontstaat en hoe kunstwerken worden geconserveerd en gepresenteerd.

Lentetuin weer te zien

In 2020 werd het kunstwerk Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) van Vincent van Gogh gestolen uit het Singer Museum in Laren. Tot grote vreugde werd dit kunstwerk in 2023 teruggevonden. Na onderzoek door restaurator Marjan de Visser in Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, is de Lentetuin straks weer te bewonderen in de tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes.