Cultuur & Uitgaan

Historische boerderij Melkema in Huizinge in oude glorie hersteld

Een van de mooiste boerderijen in de provincie Groningen, Melkema in Huizinge, is volledig hersteld. De boerderij was zwaar beschadigd door de bevingen. De nieuwe eigenaar, Het Groninger Landschap, heeft er voor gezorgd dat de boerderij – in oorsprong daterend uit 1323 of eerder – is hersteld. Commissaris van de Koning René Paas heropende gisteren het markante pand.


Leestijd: 1 minuut

Historische boerderij Melkema in Huizinge in oude glorie hersteld
Historische boerderij Melkema in Huizinge in oude glorie hersteld

Met het herstel van de aardbevingsschade, de realisatie van de nieuwe woning en innovatieve verduurzaming is Melkema het eerste rijksmonument in Nederland dat verwarmd wordt door eigen gracht en klaar voor de toekomst.

Het herstel van boerderij Melkema

Melkema is een oude boerderij. Al in 1323 wordt voor het eerst de naam Melkema genoemd in een oorkonde. Niet veel later wordt er zelfs geschreven over Huis Melkema. Sinds het midden van de 16e eeuw tot en met 1970 is Melkema een boerderij geweest.

Vanaf 1978 deed de boerderij dienst als horecagelegenheid met woonhuis. Melkema gaat al een aantal eeuwen mee, maar door aardbevingsschade was de toekomst van het rijksmonument in gevaar. In 2015 moesten de deuren voorgoed sluiten en kwam Melkema in handen van de NAM. In 2017 is Melkema overgedragen aan Het Groninger Landschap.

Het Groninger Landschap heeft het afgelopen jaar de aardbevingsschade hersteld. Tevens is er tussen het oude voorhuis en de schuren een nieuwe aardbevingsbestendige woning gerealiseerd. Ook wordt Melkema vanaf nu op innovatieve wijze verwarmd met water uit de gracht en is de boerderij van het gas af. Het Groninger Landschap draagt zorg voor het behoud van dit rijksmonument voor de toekomst.

Het herstel van boerderij Melkema is medemogelijk gemaakt door Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Provincie Groningen.

Melkema in 2015
Melkema in 2015