Cultuur & Uitgaan

Joods Monument aan Hereweg in Groningen inspiratiebron voor nieuwe kunstwerken

Het Joods Monument aan de Verlengde Hereweg in Groningen blijkt de Iraanse kunstenaar Hossein Tadi te hebben geïnspireerd tot het maken van nieuwe kunstwerken. Zijn getekende handen in grote formaten zijn vanaf 3 juni te zien in de Synagoge in de Folkingestraat in Groningen.


Leestijd: 2 minuten

Joods Monument aan Hereweg in Groningen inspiratiebron voor nieuwe kunstwerken
Joods Monument aan Hereweg in Groningen inspiratiebron voor nieuwe kunstwerken

Op 3 juni a.s. wordt in Synagoge Groningen de expositie Art without Borders geopend. De expositie vertelt de verhalen van de moeizame totstandkoming van het Joods Monument in Groningen en van de Iraanse kunstenaar Hossein Tadi die zich 45 jaar later liet inspireren door dit zelfde kunstwerk.

In de synagoge wordt een serie van zeven getekende handen getiteld Hands getoond, vervaardigd door Hossein Tadi. De serie ontstond tijdens de quarantaineperiode in het voorjaar van 2020. Tadi was op zoek naar een gemeenschappelijke taal tussen alle mensen die door corona zijn getroffen. Handen zijn voor Tadi een symbool van verbondenheid. Hij begon met het tekenen van handen in grote formaten en stuurde de eerste tekeningen naar Willem Vugteveen, de curator van deze tentoonstelling.

Joods Monument

Na het zien van de tekeningen legde Vugteveen het verband met het Joods Monument (1977) van de vroegtijdig gestorven Nederlandse beeldhouwer Eduard Waskowsky. Het is dit jaar 45 jaar geleden dat voor het eerst een herdenking plaats vond bij het door Waskowsky ontworpen Joods Monument aan de Verlengde Hereweg. Dit monument bestaat uit zes handen en één lege sokkel. Hossein raakte geïnspireerd door dit kunstwerk en besloot zeven handen te tekenen, om op zijn manier af te maken wat Waskowsky niet was gelukt. Tadi droeg zijn werk op aan Edu Waskowsky. Het bijzondere verhaal van het Joods Monument, Edu Waskowksy, maar ook Hossein Tadi, is te horen en te zien in deze tentoonstelling.

Bruggen bouwen

De titel Art without Borders komt voor uit de gedachte dat kunst bij uitstek het middel is om bruggen te bouwen tussen culturen. Kunst kan ook een middel zijn om heden en verleden met elkaar te verbinden en denkbeeldige grenzen te doen vervagen.

De expositie Art without Borders is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting La bohème en de Akerk (Stichting Oude Groninger Kerken) waar vanaf juli eveneens werk van hedendaagse Iraanse kunstenaars te zien is. De expositie Art without Borders in Synagoge Groningen is te zien vanaf 5 juni tot en met 25 juli.

De openingsbijeenkomst is op 3 juni om 15.30 uur in Synagoge Groningen. De bijeenkomst is vrij toegankelijk. Via een live-verbinding zal Hossein Tadi een toelichting op zijn werk geven.

Hossein Tadi - door Amir Mohamadzadeh
Hossein Tadi – door Amir Mohamadzadeh