Cultuur & Uitgaan

Mondkapje voor medewerkers UMCG na reis buitenland

Medewerkers van het UMCG die in het buitenland op vakantie zijn geweest, moeten tot twee weken na thuiskomst verplicht een mondkapje dragen. Het UMCG heeft daarmee de strengste regels van de ziekenhuizen in Groningen en Drenthe, zo meldt het Dagblad van het Noorden van zaterdag.


Leestijd: 1 minuut

Mondkapje voor medewerkers UMCG na reis buitenland
Mondkapje voor medewerkers UMCG na reis buitenland

De maatregel geldt voor alle UMCG-medewerkers die in een land met het predicaat ‘code geel’ zijn geweest. Aangezien alle Europese landen deze code hebben, moeten alle medewerkers die naar het buitenland zijn geweest verplicht een mondkapje dragen.

Bezoekers van het UMCG hoeven geen mondkapje te dragen, maar het mag wel. Ook patiënten die zonder coronaklachten naar de polikliniek komen, hoeven geen mondkapje te dragen. Volgens het UMCG is dat niet nodig omdat iedereen 1,5 meter afstand houdt en de zorgverleners dragen een masker bij contact binnen 1,5 meter. Patiënten die wel klachten hebben, worden doorverwezen naar de Corona Polikliniek.

De maatregel geldt niet voor het personeel van het Martini Ziekenhuis. Aan bezoekers wordt in principe gevraagd het mondkapje af te doen omdat er dan niet meer te zien is wie coronapatiënt is en wie niet. Omdat er 1,5 meter afstand wordt gehouden, is een mondkapje ook niet nodig, aldus het ziekenhuis. Als bezoekers toch graag een mondkapje willen dragen mag dat.